Bama.hu videó

2024.07.24. 14:00

Katonai bunkerek nyomába eredtünk (galéria és videó)

A nyár egyik legmelegebb napján leutaztunk Pécsről Majsra. Persze nem hasraütés-szerűen vettük nyakunkba az országutat, leszervezett program vezetett minket a baranyai településre. Katonai bunkerek nyomába eredtünk.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Kissé felkészületlenül érkeztünk a helyszínre, mert nem gondoltuk, hogy egy „dzsungeltúrán" fogunk részt venni. Rövidnadrág és póló helyett hosszúnadrágot és inget kellett volna viselnünk, hiszen utunk a katonai bunkerekhez bokrokon, csalánon és fejtetőig érő füvön át vezetett.

katonai bunkerek, felfedezés, háború
Katonai bunkerek nyomában

A Majs melletti katonai bunkerek a II. világháború után épültek

A teljes déli határvidék tele van bunkerekkel, amelyek a „Tito, a láncos kutya” időszakban épültek. Többsoros védelmi vonalat építettek ki ekkor a délről várható háborús veszély miatt. Az erődrendszer Baranya teljesen határvonalán megépült, több mint száz kilométer hosszan.

A történelmi jelentőségű épületek gyakran olyan romossá válnak, hogy már nem lehet felismerni bennük azt, amik egykoron voltak. A baranyai térségben azonban objektumok, harckocsi-fedezékek, géppuska- és lövegtüzelő állások maradtak meg. Ma már azonban ezek nagy része feltöltődött földdel. Nyaranta ezeket az épületeket belepi a növényzet is, és ha most nem lett volna túránkon segítségünkre Hau József majsi lakos, akkor biztosan el is tévedtünk volna.

Kalandorok voltunk pár órára, akik először a legnehezebben megközelíthető bunker felé vették az irányt. Ebből már csak egy vészkijárat látszódott és néhány betonfal.

Hau József elmesélte, hogy gyerekként gyakran jártak kirándulni, és akkor még a fent említett bunkert sem nőtte be a gaz. Mint elmondta, két helyiségből állt összesen az erőd, és még a kilövőállások is látszódtak. Tovább haladva olyan bunkert tekinthettünk meg, ahová még a harckocsik is le tudtak állni. Sikerült találnunk egy olyan objektumot is, amelybe be tudtunk mászni. Nehéz volt elképzelni, hogy egykoron itt katonák állomásoztak, és várták a délről érkező fenyegetést.

Masszív építmények ezek a bunkerek, és hűvösek is – a településen volt olyan, aki ott tárolta a borokat. Az azonban elszomorító látvány, hogy egy ilyen történelmi területet ennyire elhanyagoltak. 

Zalában Páka településen is megtalálhatók hasonló objektumok, amiket látogathatóvá tettek, turistacélpontként, múzeumi érdekességként funkcionálnak. Ezzel szemben a majsi védelmi vonal épületei rejtve vannak a szemek előtt. Egy igazi turistalátványosság válhatna belőlük, különöse azoknak, akik szeretnének többet megtudni a II. világháború utáni időszakról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában