Együtt vezették a szentmisét

2024.07.04. 15:00

Bíró László és Mayer Mihály nyugalmazott püspökök lelkipásztori jubileumát ünnepelték

Mohay Réka

Forrás: Magyar Kurír

A pécsi székesegyházban június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén ünnepelték Bíró László nyugalmazott tábori püspök pappá szentelésének 50. és püspökké szentelésének 30. évfordulójáról, valamint Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök pappá szentelésének 60. és püspökké szentelésének 35. évfordulójáról.

A jeles jubileumi eseményről a Pécsi Egyházmegye weboldalán, a Magyar Kurír jóvoltából olvasható fényképes tudósítást olvashatunk.

A szentmisén részt vettek Michael W. Banach apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, Veres András győri püspök, Udvardy György veszprémi érsek, Ternyák Csaba egri érsek, valamint több magyar és külföldi főpásztor.

A szertartáson Bíró László és Mayer Mihály közösen vezették a misét: Bíró László a tanítói, Mayer Mihály az áldozati részt. Mayer Mihály háláját és köszönetét fejezte ki Istennek, a segítőknek és a híveknek. Michael W. Banach Ferenc pápa köszöntését tolmácsolta, majd Veres András méltatta a püspökök elkötelezettségét.

Spányi Antal székesfehérvári püspök a szentmise szónokaként emlékeztetett arra, hogy a két jubiláló püspök a plébániai és egyházmegyei munkájukkal Isten szolgálatában álltak. Prohászka Ottokár püspököt idézve hangsúlyozta, hogy a személyes hűség és odaadás a legfontosabb az egyházi szolgálatban.

Marton Zsolt váci püspök köszöntötte elődjét, Bíró Lászlót, ígérve, hogy folytatják a korábban megkezdett jó gyakorlatokat. Felföldi László pécsi megyéspüspök köszönetet mondott az ünnep szervezőinek és résztvevőinek.

Bíró László a zárszavában kiemelte, hogy a pécsi székesegyház központjában álló, aranyozott népoltár karjait kinyújtó Krisztusa mindenkit tág ölelésével fogad, és hogy a papok és hívek hivatása ennek az ölelésnek a képviselete. Hangsúlyozta, hogy aki ad, az mindig kap is, és megköszönte a hívek jelenlétét és támogatását, olvasható az eseményről készült tudósításban.

A szentmise után Bíró László az oltár előtt fogadta a gratulációkat, míg Mayer Mihályt a püspöki palotában köszöntötték. Az ünnepségről készült további fotók a Magyar Kurír oldalán tekinthetők meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!