55 éve történt

2024.06.30. 19:15

A növények és az állatok is biztonságban érezhetik magukat

1979-ben az Országos Természetvédelmi Hivatal a Szaporcai-Ó-Dráva medret természetvédelmi területté nyilvánította – emlékezett vissza hírlevelében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

Bama.hu

Mint írják, az Ős-Dráva közel eredeti állapotában őrzi a holtágak és árterületek növény- és állatvilágát. Fokozottan védett állatok élőhelye, él itt cigányréce, vízi denevér, közönséges törpedenevér, európai vidra, vadmacska.

Jelentős fészkelő helye védett madaraknak, mint a bakcsó, törpegém, bölömbika, fehér gólya, fekete gólya, barna rétihéja, barna kánya, jégmadár, fekete harkály, karvalyposzáta.

A területre jellemzők a galériaerdők, mind a puhafaligetek, mind a keményfaligetek. Jellegzetes növényfajok a sárga nőszirom, a borostás sás, a szálkás pajzsika, a tündérfátyol, a fehér tündérrózsa, a kolokán, a bókoló zsálya és a sulyom. 1979-ben ramsari egyezmény keretében védett vizes élőhellyé nyilvánították. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!