2024.06.03. 08:40
A kerti grillezés akár tragédiához is vezethet
A nyár a kerti partik, kültéri sütés-főzés szezonja, aminek a veszélyei is megvannak tűzvédelmi, és egészségügyi szempontból egyaránt. Fontos a szabályok betartása, hívják fel a hatóságok a figyelmet.
Fotó: Kiss János
A nyár a szabadéri sütés-főzés ideje, ennek azonban megvannak a veszélyes - hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Fontos figyelembe venni, hogy az időjárás nyáron egyik pillanatról a másikra megváltozhat: egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre.
– Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen a közelben oltóanyag – hangsúlyozzák. Ha pedig befejeztük a kerti sütést-főzést, gondosan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. A katasztrófavédők arra is figyelmeztetnek, hogy tüzet, vagy parazsat, illetve a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
A katasztrófavédelem tájékoztatójában arra is kitér, hogy társasház erkélyén lehet grillezni, de fontos szabály, hogy gázpalackról működő grillt, vagy zsámolyt társasház erkélyen tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. - Ha az erkélyen grilleznénk, azt elektromos eszközzel tegyük, de mindenek előtt olvassuk el a társasház házirendjét, hogy az nem tiltja-e az ilyen tevékenységet - emelik ki.
A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatója az ételfertőzések, ételmérgezések veszélyére hívja fel a figyelmet.
– A szabad tűzön sütött, grillezett ételek nem csak finomak, hanem általában biztonságosak is, de csak akkor, ha az alapvető szabályokat ismerjük és betartjuk
– hangsúlyozzák.
– A szabadban történő étkezésekre a felkészülés a megbízható helyen történő bevásárlással, a megfelelő minőségű alapanyagok kiválasztásával kezdődik – részletezi a hatóság. Fontos, hogy grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst használjunk, és a nyers alapanyagokat, mint például a húst, halat, valamint a további, hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket, azaz a felvágottat, süteményt, gyümölcsöt elkülönítetten kell tárolni. Rendkívül fontos a higiénia: az ételkészítéshez használt eszközök és edények tiszták kell, hogy legyenek. A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben kell tárolni, és a grillezni kívánt alapanyagot csak közvetlenül a sütés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből. Az alapos kézmosásról se szabad megfeledkezni: az különösen fontos a nyers hús érintése, előkészítése után.