Bama.hu videó

2024.05.13. 14:00

Azonnali felújításra szorul a pécsi Belvárosi Általános Iskola épületszerkezete (videó)

Rövidesen életveszélyessé válhat a Belvárosi Általános Iskola, Múrom-Kerékhegy térségében pedig több mint kétszáz lakossági aláírást gyűjtöttek két hét alatt a terület közművesítésének elindítása érdekében. A május 14-i közgyűlésen kívánták tárgyalni a fontos kérdéseket Kővári János és Berényi Zoltán képviselők. A baloldali politikusok azonban a helyi igényeket politikai hecckampánynak csúfolva még csak azt sem voltak hajlandóak megszavazni, hogy napirendre kerüljenek az ügyek.

Bama.hu

Az idei választásokon a Fidesz-KDNP-ÖPE színeiben induló, a városvezetéssel szembeni ellenzéket képviselő politikusok rövid sajtótájékoztatón számoltak be a két felmerült kérdésről és a baloldal részéről tapasztalt ellenszélről. 

– A mai bizottsági ülésen a baloldali képviselők nem voltak hajlandóak támogatni a Belvárosi Általános Iskola felújításának és a múromi terület közművesítésének napirendre vételét. Az épületszerkezet azonnali felújításra szorul. Statikus szakvélemény szerint ugyanis némely pontokon olyan állapotban van az iskola épülete, hogy ha így marad, akkor rövidesen életveszélyessé válhat. Itt már több száz gyerek biztonságáról beszélünk, ezért korszerűsíteni kell a vasszerkezetet

 – mondta el Kővári János, a 7. választókerület (belváros) képviselője a május 13-án a városháza előtt tartott sajtótájékoztatón.

– Januárban már felvetettem, de akkor lesöpörték a kérdést az asztalról, most saját előterjesztésként ismét benyújtom a felújítás sürgős igényét. A KLIK is az ügy mellé állt, 18 millió forintot fordítanak a vasszerkezet legkritikusabb pontjaira. Ez azonban nem elégséges. Ezért arra kérem a közgyűlés tagjait, szavazzák meg, hogy a teljes tartószerkezetre vonatkozóan készülhessen egy szakmai felmérése, amely alapján a felújítási tervek elkészülhetnek. E tervek létrejöttéhez 20 millió forint elegendő lenne. Egyelőre azonban azt tapasztaltuk a bizottsági ülésen, hogy a baloldali képviselők hallani sem akarnak a kérdésről, érthetetlen módon. Nem az első eset ez, hogy a baloldali városvezetés politikai okokból nem támogatja a belvárosi beruházásokat, ezáltal a belvárosi lakosokat bünteti, ezzel pedig az iskolába járó gyerekeket is veszélybe sodorhatják – hangsúlyozta a politikus.

A másik kérdésben Berényi Zoltán, az 1. számú választókörzet képviselője osztotta meg tapasztalatait.

Elmondta, a kerületi lakosok részéről már évek óta felmerült az igény, hogy közművesítés valósulhasson meg a Hird-Vöröshegy-Kerékhegy-Somogy-Múrom és Mecsekszabolcs, illetve Csertető külterületi részein, javítva így az életminőséget. Az elmúlt években egyre többen költöztek a térségbe, s most lelkes helyi összefogással két hét alatt több mint kétszáz, a térségben élők által adott aláírás jött össze a közművesített vízhálózat, út- és közvilágítás fejlesztés igénye mellett.

– Sajnálatos módon, bár több száz aláírással érkeztem a bizottság elé, Ágoston, Bikali és Fürj képviselők még csak napirendre sem engedték venni az ügyet a bizottsági ülésen. Ágoston Andrea a térségben élő több száz lakos igényét csupán politikai hecckampánynak minősítette. Így aztán úgy tűnik, hogy a múromi-vöröshegyi-kerékhegyi és csertetői lakosok jogos igényeit politikai szempontok alá rendelik, miközben Ágoston képviselőasszony is olyan területről érkezik, ahol felmerülnek hasonló igények. Pedig már több alkalommal is próbáltuk felhívni a figyelmet az ügy fontosságára, legutóbb 2021-ben elkészített komplex településrészi integrált városfejlesztési stratégiában is szerepeltetve a felvetést. Köszönjük a pozitív hozzáállást Sík Lászlónak, aki támogatta az ügyet, azonban sajnálatos módon ketten alulmaradtunk. Kedden rendkívüli ülésen fogjuk újra tárgyalni az ügyet, illetve a belvárosi iskola ügyét is

 – mondta el Berényi Zoltán.

Kővári János hozzátette, a baloldal gáncsoskodása nem első eset, azt tapasztalta, korábban már a régi Bóbita, a kutyafuttató és az egykori Park Mozi épületével kapcsolatos javaslataikat is elkaszálták a közgyűlésen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában