Kultúraellenes a jelenlegei városmarketing

2023.11.15. 14:04

Újabb bejelentést tett a nemzeti oldal: így húznák fel Pécset!

Alig másfél héttel azután, hogy a külügyminiszer bejelentette, Pécsre helyezik a gazdaságfejlesztési fókuszt, kedden a területfejlesztési miniszter pedig arról szólt, hogy már a közeljövőben ilyen döntéseket jelentenek be. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint ezért is nagyon fontos a partnerség a kormánnyal, de baloldal Pécsen inkább kormány- és befektetőellenes hangulatot kelt.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Baranya vármegyében 2010 és 2022 között az ipari termelés 280 milliárdról 960 milliárd forintra emelkedett, a munkanélküliség pedig 13 százalékról 4 százalékra esett.

Gátol a baloldal
A vármegyeszékhelyen – amelynek húznia kellene egész Baranyát – azonban az elmúlt években megtorpant a befektetői kedv, a baloldali Péterffy Attila féle városvezetés pedig 16 különböző befektetőt üldözött el saját bevallása szerint is arra hivatkozva, hogy akkumulátorgyárak lennének, csakhogy a nemzeti oldal szerint autóipari beszállítókról volt szó.

Eltökélt a kormány
Szijjártó Péter külügyminiszter a baloldali riogatás ellenére a napokban azonban kijelentette, hogy a magyar kormányzati beruházásösztönzés stratégiai fókusza Dél-Magyarországra, egyik fő helyszínként pedig Pécsre, irányul a jövőben. A tárcavezető a lapunknak adott interjúban azt is elmondta, hogy jó esély van arra, hogy egy nagy zászlóshajót, azaz egy nagy céget is ide, Baranya vármegyébe tudnak hozni.

Ezen célok érdekében egy 600 hektáros ipari beruházási területet hoznak létre Kővágószőlős és Bicsérd környékén.
Az, hogy a kormánynak mennyire eltökélt a szándéka, jelzi, hogy néhány napon belül egy másik tárcavezető is ugyanezt hangsúlyozta. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter közölte, hogy a közeljövőben olyan fejlesztéspolitikai döntések várhatóak, melyek kedvezményezettje a déli országrész és kifejezetten a két nagyváros, Pécs és Szeged lesz.

 

Felpörgetik az ipart, a turizmust
A városvezetés miatt megtorpant beruházási kedv megfordítása érdekében Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető már korábban hangsúlyozta, ha „a pécsiek megtisztelnek minket a bizalmukkal a jövő évi választásokon, akkor felállítunk egy, a külügyminisztérium mellett működő befektetésösztönző ügynökséghez hasonló városi szervezetet, amelyre van pozitív példa Debrecenben, és ami ott nagy hatékonysággal működik”. Arról is szólt a héten, hogy turisztikai, városmarketing szempontból is hanyatlik a város, ezért az idegenforgalmi adóból pénzügyi alapot hoznak létre az induló vállalkozások számára, és vármegyei szintre emelik a turisztikai szakmai irányítást, Pécsnek mindenképpen összefogásra van szüksége a környező, turisztikailag jól szereplő településekkel, többek között Siklóssal, Villánnyal, Moháccsal, Harkánnyal.

Poszt helyett megalázás
Barkóczi Csaba fideszes képviselő a Pécsi Nemzeti Színház előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy amíg 2010-ben Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt, a jelenlegi városvezetés kultúraellenes városmarketinget folytat.

– A pécsi színházat meglehetősen botrányosan közönséges népszínháznak nevezte Péterffy Attila, köztudott, hogy 2001 és 2020 között a Pécsi Országos Színházi Találkozónak, a POSZT-nak adott otthont Pécs, amit ma már városokban rendeznek meg, és ma már egy színésznővel sem lehet Pécsen közönségtalálkozót megrendezni, mert abból is országos botrány keletkezik –

 ezzel utalt arra Barkóczi, hogy a közelmúltban Péterffy egyesületének volt elnökségi tagja, a baloldal által kitüntetett Balogh Róbert Farkas Franciska színésznő pécsi közönségtalálkozóján olyan stílust és hangnemet engedett meg magának, ami után a felháborodott színésznő a közösségi oldalán arról számolt be, hogy rasszista botrányba fulladt az esemény.

Barkóczi megemlítette, hogy a Zsolnay-negyed élére a baloldal eddig bukott egy koncertszervezőt, egy autókereskedőt és a volt karbantartó személyzetet nevezte ki. Péterffy ámokfutása következtében Pécs, mint kulturális város leépült, amennyiben 2024-ben a nemzeti oldalnak szavaznak bizalmat, akkor a város méltó lesz kulturális hagyományaihoz és az érdeklődés középpontjába kerül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!