Büntetést kaptak

2024.07.04. 17:44

Közbeszerzési Hatóság: súlyos jogsértés a Biokomnál!

Éppen a napokban tárgyaltak arról, hogy az MSZP-s volt alpolgármester fia, Meixner Barna a Biokom élén prémiumot kaphat, szerdán azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság elkaszálta a céget. Egy közel félmilliárdos tender kapcsán talált súlyos jogsértés miatt szabtak ki bírságot.

Bóka Máté Ciprián

A Közbeszerzési Döntőbizottság egy közel félmilliárdos pécsi aszfaltozási munka kapcsán kiírt tendert vizsgált meg, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra. A hatóság szerint a Biokom NKft. a törvény két paragrafusát is áthágta és súlyos jogsértés miatt intézkedett. A városüzemeltetési társaság ugyanis „Aszfalt és bitumenemulzió beszerzése 2023-2024" tenderben az első részre, melegaszfaltra vonatkozóan érvénytelenítette a baranyai vállalkozás, a G-Plan Építő Kft. árajánlatát és a Strabagot hozta ki győztesnek. 

súlyos jogsértés
Súlyos jogsértés: ezt állapította meg a hatóság a Biokomnál. Az igazgató 10 milliós prémiumát ez nem veszélyezteti azért - Fotó: Löffler Péter

A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban egy igen részletes, 36 oldalas határozatban pontról pontra kifejtette, hogy milyen súlyos jogsértést követett el a Biokom a 2022-ben indult közbeszerzési eljárás során, ami miatt meg is semmisítette a város cégnek az "árajánlat érvénytelenségét megállapító döntését, valamint az azt követően hozott valamennyi döntését".

A súlyos jogsértés miatt bírságot is kaptak

A hatóság ezenfelül a Biokommal szemben egymillió forint bírságot szabott ki, amit 15 napon belül köteles megfizetni a cég. A vállalat köteles a G-Plannak további 536 ezer forintot átutalni igazgatási szolgáltatási, illetve eljárási díjként.  

A bírságot azért szabták ki, mert a Biokom a baranyai vállalkozás árajánlatát olyan okokra hivatkozva tekintette érvénytelennek, amelyek valójában nem álltak fenn.  A hatóság arról határozott, hogy nem volt irreálisan alacsony vagy megalapozatlan cég által adott ajánlati ár. 

Megjegyezték, hogy 

a jogalkotói szándék szerint az ajánlott ár gazdasági megalapozottságát nem formai szempontból, hanem az orientáló elvek alapján tartalmában kell megvizsgálni. Az ajánlatkérő lényegében addig köteles vizsgálni a kérdéses árat, szükség esetén további indokolás(oka)t kérni, amíg egyértelműen meg tudja ítélni a kért ellenszolgáltatás megalapozottságát, vagy ellenkezőleg annak aránytalanul alacsony voltát. A jelen ügyben ugyanakkor nem ez történt, az ajánlatkérő érdemi, tartalmi vizsgálatot gyakorlatilag nem végzett.

Másik félmilliárdos ügy is a hatóság előtt van

Az eset hasonlít arra, ami egy szintén félmilliárdos önkormányzati közbeszerzés kapcsán történt: a választások előtt nem sokkal kellett volna győztest hirdetni az önkormányzati cégek, intézmények mobilkommunikációjára kiírt közbeszerzésen, csakhogy ez nem történt meg, mert az önkormányzat szerint túl alacsony ár szerepelt a legkedvezőbb ajánlatban, ezért érvénytelenítették a Vodafone ajánlatát és nem hirdettek győztest. A döntést a Vodafone meg is támadta, az ügyet szintén a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja. 

Ahol már a NAV is nyomoz

A Közbeszerzési Hatóság elnöke kezdeményezte a Közbeszerzési Döntőbizottságnál május 15-én azt az eljárást, amely során a pécsi önkormányzatnak a Magyarürögi-vízfolyás rendezése kapcsán történt ténykedését világítják át. Sajtóhírek szerint a hatóság ellenőrizte a vonatkozó vállalkozói szerződés teljesítésének, illetve módosításának körülményeit, és a felelős gazdálkodás követelményére vonatkozó alapelv megsértésének gyanújára bukkantak.

Az ügyben már nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, miután a feljelentés alapján egy vállalkozásnak lényegében érdemi munka nélkül adott tízmilliókat a pécsi baloldali koalíció. 

A milliárdos zebra-ügy közbeszerzése is furcsa

Beszámoltunk arról is, hogy meglehetősen érdekesnek tűnik az, hogy milyen "versenyben" hirdetett győztest a pécsi önkormányzat az egymilliárdba kerülő gyalogátkelő építési közbeszerzésen, amelyre mindössze két jelentkező volt, de az egyik már eleve hiányos pályázattal jelentkezett. A tenderre a Strabag és a pécsi Géplak Kft. adott be ajánlatot, csakhogy az utóbbi vállalkozás úgy jelentkezett a több száz milliós, tehát egyáltalán nem komolytalan összegről szóló tenderre, hogy az ajánlata több sebből is vérzett. Ez persze a legprofibbakkal is előfordul, ezért is van mód hiánypótlásra. Erre a tavalyi szilveszteri hétvége előtti péntektől adott lehetőséget a pécsi önkormányzat, mintegy öt munkanapot biztosítva.  A hiánypótlást azonban a cég nem adott be, így a Strabag lett a befutó, ami az eredeti keret felett 100 millióval magasabb ajánlattal "nyert" a végül egyszereplős "versenyben".

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!