Egy látványosság lehetne

2023.01.23. 07:01

A Széchenyi téren található meg a város pisai ferde tornya

Az olaszországi Pisa városában áll a világ leghíresebb, legferdébb tornya. Olyan méretű és jellegű nevezetessége Pécsnek nincs, de azért, kicsiben, „magyaros” keretek között fel tudunk mutatni valami hasonlót. Mégpedig a belváros egyik leglátogatottabb pontján, a Széchenyi téren, a némileg csálé, amúgy sokkal szebb napokat is megélt, több mint százéves meteorológiai házikót.

P. P. (forrás: pécsi újság.hu)

Fotó: D.É.

A pécsi polgárok számára a látvány megszokott, már nagyon fel sem figyelnek rá. Az időjárási előrejelzésre az internet, a mobiltelefon idején sok szükség már nincsen. Bárki szinte másodpercek alatt mindent megtudhat a világhálóról. 

De azért a vendégek, turisták meg-megállnak az üveges házikó előtt. Rácsodálkoznak a bájosságára, meg a rossz állapotára. Megérdemelne egy felújítást, ha már a városháza csodálatos épületével szemben várakozik a kíváncsiskodók seregére. 

Ha tehetné, az iparos remekmű bizonyosan már elkullogott volna talapzatáról. De azért ahhoz túlságosan jól odarögzítették, hogy világgá menjen. Belső műszerezettségén is lehetne javítani, ám jelenleg inkább hasonlít egy öregedő kicsiny toronyra, mint egy hibátlan néznivalóra. De az igazság más, nem a pénztelenség, a gazdátlanság jellemző az egész ügyre.

Jelenleg a Mecsek Egyesület kezelésében van az érdekes házacska. Az örökös tiszteletbeli elnök, Baronek Jenő adott készségesen felvilágosítás a témával kapcsolatban. – Esztétikailag talán lehetne szebb a csúcs, de semmilyen statikai gondja nincsen – jelentette ki az elnök, aki a világon rengeteg hasonló térdíszt látott már. – Kiegyenesíteni azonban jelen állapotában nem lehetne. Az idő nem lépett túl felette nyomtalanul. Így kell elfogadnunk, vagy egy teljesen újat építtetni helyette. De akkor a mester­ember, Csukás István munkásságának egy darabja veszne el mindörökre. Ez nem feltétlenül anyagi kérdés, inkább apáink örökségének megőrzése a lényeg számunkra. 

Ettől kezdve, elfogadva ezt az álláspontot, tekinthetünk a lemezekre, üvegekre kissé más szemmel is. Mivel pedig baleseti kockázatot nem jelent, mindenki megnyugodhat. 

 

Forrás: Laufer László

A pisai torony sem lenne annyira híres, ha meg nem süllyedt volna alatta a talaj. Most meg a derék olaszok rengeteget költhetnek a romlás megakadályozására, a dőlés csökkentésére. Mi, pécsiek, ezt legalább ingyen megúsztuk. Most már csupán a hírnév növekedését kell kivárnunk. A galvanizált horganylemezből készült tárgyat 1908 áprilisában állították fel a városházával szemben, a Széchenyi téren. Egyebek mellett ezt is meg lehetett tudni róla a Pécs Lexikonból. Közadakozásból valósulhatott meg, Károlyi Emil tervezte. Az útja 1930-ban a dömörkapui menedékházig vezetett, a mai buszfordulóhoz, de belső berendezések nélkül. A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület kezdeményezésére, kívül-belül felújítva, 1991-ben költözött vissza a belvárosba. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában