Postabontás

2022.11.02. 08:09

A ferde torony nem büszkeség, inkább veszélyes - jegyzi meg olvasónk

V. J.

Fotó: Laufer László

Sok szép, impozáns, nagy épület között áll egy kis ház Pécs főterén. Nem is ház, hanem csak „házikó”, mégpedig: „meteorológiai házikó”. Magyarország egyik legszebb meteorológiai mérőháza. 1908-ban a Mecsek Egyesület állíttatta a Széchenyi térre tehetős pécsi polgárok, kereskedők, gyárosok támogatásával, ügyes kezű helyi iparosok kivitelezőmunkájával. Később az egyesület dömörkapui menedékháza mellé helyezték, majd három évtizeden át – 1961-től 1991-ig – a dömörkapui buszforduló érkező és induló utasai gyönyörködhettek a takaros és hasznos házikóban. 1991-ben került vissza a megyeszékhely főterére. 

Fotós: Laufer László

A Magyar Turista Szövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából, 2013-ban – ahogy a tér ékszerének hosszú élete rövid történetében a helyszínen olvashatjuk – „megújították” a tornyos házikót. Sajnos, egy évtized sem telt el azóta, máris újabb dolgos kezekre lenne szükség: megroggyant az öreg időjós házacska déli oldala, dől a tornya. A városháza kapujától látható legjobban! Baleset is történhet! 

Reméljük, hogy még a jövőre esedékes 115. születésnapja előtt ismét megújulhat a főtéri tornyos házikó!

V. J. 

Fotós: V.J.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!