Percről percre

2022.06.14. 09:41

Közgyűlés élőben: a baloldal leszavazta az indítványt, hogy óvodáknak adjon több pénzt a város

Megkezdődött a városházán Pécs önkormányzatának közgyűlése, melyen első napirendi pontként a város 2022-évi költségvetésének módosítását terjesztette elő Péterffy Attila polgármester. A nap folyamán folyamatosan frissülő tudósításban számolunk be a közgyűlés eseményeiről.

Radnai Balázs

Fotó: Löffler Péter

A közgyűlés első napirendi pontja előtt letette hivatali esküjét Musch Zoltán (FIDESZ) a képviselői testület új tagja, aki a nemrégiben mandátumáról lemondott Bognár László helyét veszi át a testületben. (9:30)

Ezt követően Kővári János egy szomorú eseményről emlékezett meg, a napokban elhunyt egykori ’56-os forradalmár, dr. Debreczeni László előtt tisztelegve. A városatyák egyperces néma vigyázzállással adóztak az emlékének.

Barkóczi Csaba napirend előtti felszólalásban indítványozta, hogy a Zsolnay-negyed ügyvezetőjének, Bleszity Péternek tervezett menesztését ne zárt ülésen, hanem a nyílt ülés során tárgyalja a képviselői testület. (9:47)

– Ha a polgármester úr egy milliárdos költségvetésből gazdálkodó kulturális intézmény élére az ügyvezető helyett egy karbantartót szeretne kinevezni, akkor játsszon nyílt lapokkal és tárgyaljuk nyílt ülésen meg azt – mondta Barkóczki. Péterffy Attila elfogadta az indítványt.

Első napirendi pontként Pécs 2022-évi  költségvetésének módosítását kezdte tárgyalni a képviselői testület. (10:45)

A Péterffy Attila polgármester által előterjesztett hatoldalas melléklet kapcsán Barkóczi Csaba annyit jegyzet meg, hogy: – Annak ellenére, hogy a polgármester úr többször lenyilatkozta, hogy a kormány ellehetetleníti a várost, a benyújtott papírokból mégis az derül ki, hogy a kormány újabb félmilliárd forinttal támogatta Pécs városát.

Csizmadia Péter a költségvetés módosításához három módosító indítványt nyújtott be. Az első indítvány szerint a város csoportosítson át 200 millió forintot a pécsi óvodák költségvetése számára. 

– A baloldali holdudvar kontraproduktív szakértőire és propagandistáira sok százmillió forintot fordítanak, miközben óvodáktól és kisgyermekeket nevelő intézményektől elvonják a pénzt – mondta Csizmadia.

A második indítvány szerint a Pécsi kommunikációs Kft-tól kellene elvonni 50 millió forint támogatást, illetve a 35 millió forintos polgármesteri keretet, hogy ezeket az összegeket átcsoportosítsák a Tüke Busz Zrt. dolgozóinak a bérrendezésére.

Csizmadia Péter harmadik indítványa arra irányult, hogy legyen ingyenes Pécs városában a házasságkötés, aminek támogatásához egy 10 millió forintos összeg elkülönítésére tett javaslatot.

A képviselői testület mindhárom indítványt leszavazta, majd ezt követően 17 igen szavazat és 8 tartózkodás mellett elfogadta az első napirendi pontot, vagyis a 2022-es költségvetés módosítását.

Parázs vitákat hozott Török Ottó, polgármesteri megbízott ősszel lejáró sporttanácsadói szerződésének meghosszabbítása a közgyűlésen. (12:38)

– Vajon mi az oka annak, hogy valaki tanácsadóként polgármesterhez hasonló juttatásért kerget olyan álmokat, amelyekről mindannyian tudjuk, hogy nem valósulnak meg? – tette fel a kérdést Bognár Szilvia, amire Péterffy Attila annyit válaszolt, hogy tíz pécsiből nyolc szeretne a városban akvaparkot, amelyről épp ő nyilatkozta nemrégiben, hogy ebben a ciklusban biztosan nem fog megvalósulni.

– A pécsi fiatalok ingyenes házasságára önök nem szavazták meg az imént a tízmillió forintot, erre most egy teljesen felesleges tanácsadóra kifizetnének több, mint havi egymilliót – szólalt fel Hári József a sporttanácsadó szerződésének hosszabbítása ellen.

Barkóczi Csaba hozzászólásában a város nemrégiben elfogadott szlogenjének módosítására tett javaslatot: – Péterffy Attilának a haverok az elsők! – javasolt új szlogent utalva Török Ottó megbízatásának meghosszabbítására.

– A polgármester úr a csokitolvajok programját valósítja meg – szólt Péterffy Attilához Csizmadia Péter, aki szerint Török Ottó egy lépéssel sem vitte előre a pécsi sportot.

Barkóczi Csaba ezt követően azzal a kérdéssel fordult Péterffy Attilához, hogy miért van szükség a sportügyi megbízottra és miért nem a polgármester tárgyal személyesen a sportlétesítmények ügyében?

– Az önök romjain itt hagyott várost igyekszem rendbe rakni, ami rengeteg feladatot biztosít számomra, így szükség van a megbízottra – felelte a városvezető, amire reagálva Kővári János megjegyezte: – A polgármester úr ismét sértegetésekkel üti el a válaszadást, és nem a konkrét kérdésekre válaszol.

A vita végén a testület 18 igen, 8 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadta, hogy egy évvel meghosszabbítsák a sporttanácsadó szerződését.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-vel kapcsolatos döntésekről elvileg zárt ajtók mögött került volna sor, ám végül beékelődött a napirendi pontok közé. (14:48)

Berényi Zoltán a vita elején rögtön kérdést szegezett a polgármester felé, mely szerint nem gondolja-e úgy, hogy egyeztetni kellett volna a vezetőváltás okán a Művészeti Tanáccsal. Péterffy Attila erre tömören annyit felelt: nem.

A városvezető válaszára reagálva Barkóczi feltette a kérdést, hogy Péterffy szerint akkor a Művészeti Tanács gittegylet-e, ám erre a polgármester már nem válaszolt. Reagált viszont helyette Zag Gábor, kultúráért felelős alpolgármester, aki közölte, hogy ha az óráján ülne, akkor most kiküldené a teremből a Fideszes képviselőt.

– Tanárként is érdemes lenne visszaülni az iskolapadba egy vitakurzusra, ha jól tudom van ilyen a Pécsi Tudományegyetemen – kezdte felszólalását Csizmadia Péter, aki a  Zsolnay központot érintő előterjesztést egész egyszerűen szégyenteljesnek nevezte.

Kővári János indítványozta, hogy a régió legnagyobb kulturális központjának élére pályázat útján kellene vezetőt keresni, hiszen nem karbantartóra van szükség, ám a képviselői testület 11-13 arányban ezt leszavazta. Kővári ezt követően újabb indítványt terjesztett elő, mely szerint legalább a Művészeti Tanács véleményét kérjék ki a kérdésben, de ez a kérés is süket fülekre talált a baloldali képviselők körében.

Várható volt, hogy a következő napirendi pont sem teljes egyetértésben zajlik majd le, hiszen a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójának megválasztására kiírt pályázatot vitatták meg a képviselők. (15:06)

- Nehéz elmenni szó nélkül amellett, ami a Tüke Busz Zrt.-nél zajlik – szólalt fel a vita során Csizmadia Péter. -  A korábbi vezetést besározták, majd leváltották, hogy kioszthassák a posztot jó ismerősüknek, aki azóta vérig sértette nem csak a dolgozók kollektíváját élükön a buszvezetőkkel, hanem még a pécsi utasokat is, majd tönkretette a vállalatot.

Csizmadia felszólalása végén elmondta, hogy szerinte a pályázati kiírásban hiba három oldalra korlátozni a leendő pályázókat annak felvázolásában, hogy mik az elképzeléseik a közlekedési vállalat jövőjével kapcsolatban. – Aki erről csak három oldalt tud megírni azt személy szerint alkalmatlannak látom a vállalat élére – fogalmazta. – Bár vannak olyan szakértők a városvezetés körül, akik két és fél év „munkájáról” képesek voltak ekkorka terjedelemben beszámolni.

A Fideszes frakcióvezető indítványt is adott be ebben a kérdésben, hogy vegyék ki ezt a korlátozást. Ennek az előterjesztést benyújtó Ruzsa Csaba alpolgármester helyt adott és végül 30-oldalas határt szabtak a leendő pályázók elé. 17 igen, 4 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett a képviselők megszavazták a napirendi pontot.

A baloldal  bruttó 9 milliárd forint értékben kíván 48 hónap időtartamra keretszerződést kötni aszfaltozásra a beavatkozási helyszínek pontos megjelölése nélkül. A pénzt kamatozó hitelből akarja előteremteni a szocialista-DK-LMP-Jobbik koalíció. (17.20)

- Nem nagyon szeretem, amikor a képviselőket nemtelenül támadják - mondta Péterffy Attila azzal kapcsolatban, hogy Fürj Csaba jobbikos politikus kapcsán megjegyezték, hogy a immár leveheti a gárdamellényt, lassan kitűzheti a szegfűt, miután a kormány ellen kirohant ennél a napirendnél is de megszavazta a szocialista körök térhó

Fürj Csaba szerint félreértésről van szó, ő sohasem volt gárda tag, politikai tiszt sem volt. Egyébiránt a gépjármű adóról jegyezte meg hogy azt elvette a kormány.

Kővári János (ÖPE-KDNP) a gépjárműadó mindössze félmilliárd forint volt, ennél nagyobb összegre van szükség útfelújításokra. Felhívta a figyelmet arra, hogy közbenjárására sikerült elérni, hogy a kormányzat a belső városi útfejlesztés kapcsán már elindította a tervezést, ami 30 milliárdos projekt. A jelenlegi városvezetés cinikus hozzáállása mellett viszont nem csodálkozhatnak azon, hogy a kormány nem áll szóba velük.

A baloldali Péterffy egészen elképesztő gondolatot fogalmazott meg, szerinte a városházi ellenzék "hergeli őket a kormány ellen". 

A közgyűlésben helyet foglaló jobb- és baloldali politikusok is két ügyben konszenzusos döntést hoztak. Az egyik a Lánc utcai tömb felújításával kapcsolatos előterjesztés volt, a másik pedig az úgynevezett a LIFE pályázat épületenergetikai projektelemén belüli koncepciótervek elkészítésére vonatkozott. (18.10)  

A hirdi Kenderfonó ügyében a kormány, az Irányító Hatóság hozzájárult ahhoz, hogy a források átcsoportosításával, még az előző városvezetés idején elnyert pénzekből, 500 millió forintból megvalósítsák a beruházást. (18.20)  

Péterffy Attila polgármester megköszönte az Irányító Hatóság hozzájárulását, és azt is mondta, hogy a pénzügyminisztériumtól eddig is gyors és korrekt döntéseket kaptak.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) képviselő kérdésére válaszolva a Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. igazgatója elmondta, hogy további 55 millió forintból megépülhet a hirdi közösségi ház és az ottani játszótér is.

Zömében még az előző fideszes városvezetés idején indított óvodai, bölcsődei korszerűsítések, fejlesztések is napirendre kerültek, amelyekhez fedezetet kellett biztosítani. Ezeket szintén konszenzussal, együttesen szavazták meg. (18.27)

Már egy ideje tiltakozik a helyi  lakosság egy része a Magyarürögi-vízfolyás tervezett rendezése ellen, annak ellenére, hogy az eredeti engedélyezési terveket szaktervező készítette el, amit vízügyi osztály engedélyezett, és a Környezetvédelmi Felügyeléség is hozzájárult. (19.14)

Az LMP-s Kóbor József, a környezetvédelmi bizottság elnökeként azt javasolta, hogy új kivitelei terveket készítsenek, új engedélyezési eljárást folytassanak le, valamint tervezői nyilatkozatot kérjenek arról, hogy a lakosság által kifogásolt bizonyos elemek elhagyhatóak-e.

Musch Zoltán (Fidesz) képviselő azt kérte, hogy ökológiai szakembert is vonjanak be a tervezési folyamatba a lakosság kérésének megfelelően.  

Péterffy Attila szerint azt is figyelembe kell venni, hogy már egy épített környezetről van szó, később azt is hozzátette, a munkálatok célja, hogy a víz által okozott károkat elkerülése, de ezt a lakossági észrevételeknek megfelelően kellene megtenni.

Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezető szerint egy patakról van szó, nem csupán csatornáról és nem mindegy, hogy zöld környezet, vagy beton veszi körül a vízfolyást. Egyben a polgármester véleménye kapcsán megjegyezte, látja, van nyitottság részéről arra, hogy ökológiai és lakossági szempontokat is érvényesítsenek.

Ruzsa Csaba alpolgármester szerint a projekt célja a megelőzés, a vagyonvédelem, de jelen helyzetben tartani lehet attól, hogy a projekt akár le is állhat, bedőlhet.

-Lehetünk zöldek, de akkor jöhet az elöntés is, nem tudom, hogy mi lehet a jó megoldás az ügyben  - mondta, majd Csúcs Zoltán, a városfejlesztési cég vezérigazgatója is csatlakozott Ruzsa Csabához, javasolta, hogy akár a következő finanszírozási ciklusban álljanak újra neki a projektnek.

Ágoston Andrea terület egyéni baloldali képviselője azt mondta, hogy kilenc lakossági fórumot tartottak, házról-házra jártak a tervezőkkel és a többség szeretné a fejlesztést.

A vita közben viszont kiderült, hogy tervezők szerint nem elhagyhatóak bizonyos elemek, Kővári szerint ugyanakkor a kivitelezés módja a kérdés, nem érdemes így nekimenni a munkálatoknak, ezért javasolta is az ökológiai szakvélemény bekérését.

A napirend tárgyalása közben a tiltakozók egy molinót is kifeszítettek, amelyen egy halálfej mellett azt írták, hogy "beton-patak" és az "Éger-patak mindenkié".

Végül egyetértettek abban, hogy elkészítenek egy ökológiai szakvéleményt is, valamint a zöld biztos több kérését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában