2021.12.23. 14:51
Az étel pazarlása az ünnepkor is kerülendő
Évente fejenként nagyjából 65 kg élelmiszerhulladék keletkezik egy magyar háztartásban, a karácsonyi időszakban pedig az átlagosnál is több élelem kerül a kukába.
Fotó: Shutterstock
– A pazarlás odafigyeléssel, tudatosabb tervezéssel megelőzhető – hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A legfontosabb, hogy az ünnepi időszakban is törekedni kell arra, hogy ne főzzünk többet, mint amennyit a család biztosan el tud fogyasztani maradék nélkül. Mennyiség helyett igyekezzünk a minőséget választani, és a roskadozásig terített asztal helyett inkább igyekezzünk többféle olyan különlegességet megkóstolni, amellyel emlékezetesebbé tehetjük az ünnepet.
Nem ajánlják, hogy az udvaron, teraszon tároljuk az ételféleségeket
Fontos az is, hogy az ételmaradékokat minél hamarabb tegyük a hűtőbe. Karácsony előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót is, hiszen a legtöbb élelmiszer esetében a fagyasztás a legjobb tartósítási mód. A hűtőből kivett maradékokat pedig fogyasztás előtt mindig alaposan forraljuk fel, így védekezhetünk leginkább az élelmiszer-fertőzésekkel szemben.
A Nébih kiemeli, hogy még a leghidegebb napokon se tároljuk az ételeinket az udvaron vagy az erkélyen! Ez télen leginkább a számos betegséget terjeszteni képes rágcsálók és madarak miatt aggályos. Az étel a rágcsálókat még akkor is odavonzza, ha egyébként nem férnek hozzá a csomagolás miatt, így a tárolóedény külső oldala vagy a zacskó is részt vehetnek a betegségek terjesztésében.