2021.11.01. 17:38
A tejfigura sokszor nem is csokiból készül – erre jó figyelni!
A Mikulásra még bő egy hónapot várni kell, az üzletek polcain azonban a jeles naphoz kötődő édességek már megjelentek.
Forrás: Shutterstock / Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A csokoládéból készült figurákat minden évben kiemelten ellenőrzi a fogyasztóvédelmi hatóság – az évente ismétlődő vizsgálat során arra kíváncsiak a szakemberek, hogy a vevők a valóságnak megfelelő tájékoztatást kapnak-e a csokimikulások összetételéről.
A jó minőségű mikulások fő ismérve, hogy azokon csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepel. A „kakaós tejbevonó massza”, „étbevonó massza” vagy „tejfigura” nem csokiból készül. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú télapót választani. A címkén megjelenítendő részaránynak tejcsokoládék esetén meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot.
Tavaly a hatóság által ellenőrzött tizenháromféle tej- és négy különböző étcsokoládé-mikulás közül mindössze egy zsírtartalma tért el ettől a megengedettnél nagyobb mértékben.