2021.09.20. 17:30
Gyerekízlés szerint is fejlődnek az iskolai menzák
A menzakoszt fogalma sokáig erősen negatív és pejoratív értelemben volt használatos, az elmúlt években azonban fejlődés tapasztalható mind színvonalban, mind választékban. A cél az egészségesebb opciók kínálata.
Mezőszél utcai Általánois Iskolában menza
Fotó: Löffler Péter
Az iskolai étkeztetésre vonatkozó reformokat miniszteri rendelet fogalmazta meg: betiltotta a cukros üdítők felszolgálását, a túlzott sóhasználatot, szabályozta az édességek arányát. Ezen felül rendelkezett a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztásról is.
Pécsett több iskolában és óvodában a piacvezető budapesti központú közétkeztetési vállalat, a Hungast főz a gyerekeknek. Enyedi Csaba, a vállalat kommunikációs igazgatója elmondta, az alapanyagok minősége is fontos számukra, s nem elsősorban az olcsóbbat, hanem a jobbat keresik, szem előtt tartják a hazai élelmiszerek használatát. Bár a minőség gyakran többletköltséget jelent, a gyermekétkeztetés nem tréfa – kiemelt figyelmet érdemel.
Előfordul, hogy iskolások ódzkodnak az újdonságoktól, hiszen van, aki csupán néhányféle ételt fogyaszt el szívesen. Ezért a Hungast megközelítése az, hogy fokozatosan vezetnek be új alapanyagokat a könnyebb elfogadás érdekében. Kiemelt céljuk a változatosság biztosítása és az adalékmentes, friss hozzávalók használata.
Pécsen a Hungast mellett szolgáltat a Heizler Kft. is, mely a Nagy Lajos, a Leőwey, a Babits Gimnázium, a Cserepka Iskola és a Ciszterci Nevelési Központ konyhájáért is felel. Heizler Péter cégvezető úgy véli, a konyhai tálalóalkalmazottak szerepe is meghatározó, ugyanis a kedvesség és a biztató szavak is sokat segítenek az új ízek iránti nyitottság megteremtésében.
– Az is alapvető, hogy ki mit hoz otthonról. Ahol a családban is változatosan táplálkoznak, ott ez a gyermek számára is magától értetődő lesz.
– Abszolút elégedettek vagyunk a minőséggel. A gyerekek változatos, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó köreteket, bulgurt, kuszkuszt, kölest és zöldségeket, például brokkolit is kapnak – számolt be Bodáné Gálosi Márta, a Nagy Lajos Gimnázium igazgatója. Hozzátette, a tanári példamutatás is fontos, illetve a biológiaórákon is tanítják az egészséges étkezés fontosságát.
A megkérdezett gyerekek és szüleik is döntően elégedetten nyilatkoztak a menzai étrendet illetően: az adagok bőségesek, a fogások változatosak.
Az egészség megéri az odafigyelést és a ráfordítást
A menzákon felszolgált ételek esetében a szolgáltatók kötelesek feltüntetni a kalóriatartalmat és a makrotápanyagok arányát is. Az ételérzékenyek számára is kötelező biztosítani az allergénmentes ételeket. A gluténérzékenység esetén például nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni. Ennek érdekében a Hungast saját diétás konyhát is üzemeltet Pécsen, ahol biztosítani tudják a maximális biztonságot.
Úgy tűnik, a minőségi javulás egyértelmű a menzákon. Természetesen, mindig van hova fejlődni, ám ehhez még több anyagi ráfordításra lesz szükség. A gyermekek egészségének megőrzése azonban kiemelten fontos terület, reméljük, hogy ez a jövőben is így marad.