2021.08.23. 09:09
Édes élvezet a parázson sült finomság, a kürtőskalács
Nem csak télen, de nyáron is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az erdélyi magyarság, különösen a székely vidék ünnepi süteménye, a kürtőskalács. A megyében több helyen is vásárolhatunk az ízletes csemegéből.
20210530 Dóc Családi nap a levendulásban. Képen: kürtös kalács készítés Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország
Fotó: Frank Yvette
A témával kapcsolatban egy igazán ízes beszélgetésben lehetett részünk az egyik pécsi kürtőskalács-műhelyben. Az árus Erdélyből érkezett Magyarországra. Mesélt az étel hagyományáról, annak elkészítéséről és ízvilágáról.
Mint elmondta, közel 20 évvel ezelőtt érkezett Pécs városába egyenesen Erdélyből, és kezdett bele a sütemény sütésébe és árusításába. A kürtőskalács parázs fölött forgatott, dorongon sült sütemények családjába tartozik. Régebben főleg ünnepi alkalmakra készítették, de ma már a mindennapok részévé vált fogyasztása.
Elkészítéséhez szükség van lisztre, tejre, cukorra, tojásra, olajra, citromra, élesztőre és vaníliára is. Készítése során az édes kelt tésztából (kőttestésztából) sodort tésztaszalagot csonka kúp alakú sütődorongra tekerik fel úgy, hogy a tésztacsíkok széle egymásra tapad és egybesül, majd ezt kristálycukorba hengergetik és forró vajjal kenegetve faszénparázs fölött aranybarnára sütik.
A finomságot viszont egyre többen készítik el otthon is. Kaphatók kürtőskalács sütőszettek is, de egyszerűen egy sörösdoboz segítségével otthon sütőben is el lehet készíteni. Miután a finomság megsült, a még forró kalácsot cukorral kevert fahéjporban, kakaóporban vagy apróra tört dióbélben, mogyoróban, mákban kell megforgatni. Manapság már elterjedt változat a kókuszos vagy vaníliás és natúr ízesítés is.
Rodica elmondta, hogy idén is nagyon népszerű a kürtőskalács, sokan keresik, de a téli időszakban, amikor már hűvös az idő, az emberek többször eszik, mint nyáron a melegben. Ezért mi is újdonsággal készültünk, a kürtősfagyival.
A tésztát másképp tekerjük fel, hogy a fagyi ne folyjon ki belőle, a belsejét pedig csavaros fagyival töltjük meg. Ezt is nagyon sok ízben kérhetik tőlünk. – Az ízválasztás úgy tűnik, hogy korosztályonként változik. A gyerekek kedvence a színes cukorkás verzió – azt gondolom, érthető okok miatt – az idősek nagyon kedvelik a diós változatot, de most nagy népszerűségnek örvend a fahéjas ízvilág is. A fiatalok, vagy ha valaki nem biztos a döntésében, általában a jól ismert ízt részesíti előnyben, ez pedig a vaníliás. A külföldiek pedig nagyon szeretik a kókuszos változatot, de az ízek újdonsága itt még nem ér véget. Aki szívesen kísérletezik, az mostantól már liofilizált málna- és eperízű kürtőskalácsot is kipróbálhat.