Frissítve!

2021.06.25. 09:25

Totális káosz a városházán: Péterffyt kizárná a jelölőszervezete

Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét már saját jelölőszervezete, a Mindenki Pécsért Egyesület is kizárná soraiból, mert nem teljesítette az általa aláírt nyilatkozatot, 14 baloldalitól pedig elveszik a Mindenki Pécsért Egyesület nevének használati jogát. FRISSÍTVE! Péterffy reagált. A Momentum reagált, majd a Fidesz is reagált.

Bóka Máté

Nem csillapodnak az indulatok a pécsi káoszkoalícióban, miután az MSZP-DK-Jobbik, valamint a baloldali szövetséget erősítő képviselők, illetve a polgármester Péterffy Attila eltávolította posztjáról a DK-s alpolgármestert, Bognár Szilviát, helyére a DK-s Zag Gábort nevezték ki, és a szocialista Nyőgéri Lajost is megszavazták alpolgármesternek.

Az MSZP-P frakciószövetségben ülő Mellár Tamás parlamenti képviselő által vezetett Mindenki Pécsért Egyesület péntek reggeli közleménye szerint a szervezet úgy döntött, hogy kezdeményezi Péterffy Attila polgármester kizárását az egyesületből, mert a választások óta eltelt közel másfél évben nem teljesítette azokat a demokratikus elveket, vállalásokat, amiket a megválasztása előtt az egyesület nyilatkozatának aláírásával felvállalt.

Az egyesület ezen kívül pedig elveszi attól a 14 baloldali képviselőtől a Mindenki Pécsért Egyesület névhasználati jogát is, akik elfogadták a pártfrakciószövetség új szabályzatát, amely például kötelező szavazási irányt határoz meg számukra.

Ezzel a lépéssel egyébként a szivárványkoalíció választási legitimációja is kérdésessé válik, hiszen az önkormányzati voksolást győztes képviselők neve mellett a szavazólapon csupán a Mindenki Pécsért Egyesület szerepelt, pártjaikat elrejtették a választók elől, így polgárok azt nem láthatták, hogy DK-s, MSZP-s, jobbikos pártemberekre adják le a voksukat.

A Mindenki Pécsért Egyesület közleménye:

„A Mindenki Pécsért Egyesület 2019-ben az önkormányzati választásokra készülve Péterffy Attila polgármesterjelölt úrral aláíratott egy nyilatkozatot, amelyben az aláíró vállalta, hogy a város érdekében, demokratikus módon, az átláthatóság teljes tiszteletben tartása mellett végzi a munkáját. A Mindenki Pécsért Egyesület értékelése szerint vállalásait a Polgármester Úr nem teljesítette elfogadható szinten.

A jelenleg az Egyesület színeiben, de önálló pártfrakcióként működő városházi képviselőcsoportok és az Egyesület jelöltjeként megválasztott polgármester egy olyan megállapodást kötött, amely lehetővé teszi, hogy a 26 fős közgyűlés mindössze 12 fő támogatásával bármilyen kérdést eldöntsön. A létrejövő frakciószövetség ugyanis szigorú frakciófegyelemben működik, és a 18 fős frakciószövetség 12 tagjának támogatása esetén fegyelmi szankciókkal bünteti a frakciószövetség azon tagjait, akik a közgyűlésben az így elfogadott állásponttól eltérően szavaznak. Ennek egyértelmű következménye, hogy akár a jelenlegi városvezetést támogató teljes pártfrakciók véleménye is figyelmen kívül hagyható a közgyűlési döntésekben. Úgy gondoljuk, hogy a politikai támogatás egy demokráciában nem lehet kényszer eredménye. Az elmúlt évek országos és helyi politikája éppen azt bizonyítja, hogy a demokrácia feláldozása a hatékonyság érdekében soha nem a közjó érdekeit szolgálja.

A Mindenki Pécsért Egyesület nem tehet mást, mint hogy ragaszkodik az általa megfogalmazott és követett elvekhez. Ezért az Egyesület 2021. június 24-én rendezett éves közgyűlése kezdeményezte Péterffy Attila kizárását az Egyesületből, ugyanakkor az Egyesület többségi szavazással úgy döntött, hogy megvonja a Mindenki Pécsért Egyesület név használatát attól a 14 képviselőtőtől és képviselőcsoportjaiktól, akik elfogadták a pártfrakciószövetség új szabályzatát”.

FRISSÍTVE (13:01):

Lapunk kereste a baloldali képviselőket, ám egyikük sem reagált megkeresésünkre egyetlen kivételtől eltekintve, aki vélhetően véletlenül vette fel a telefont.

A baloldali képviselő azonban megtiltotta, hogy leírjuk mondandóját, de közszereplőként úgy reagált az egyesület álláspontjára, hogy „és akkor mi van?”.

Péterffy Attila sem válaszolt kérdéseinkre, helyette egy közleményben „megköszönte” a Mindenki Pécsért Egyesület támogatását, majd pedig a szerinte eddig elért saját „sikereiről” számolt be, és egyben az előző városvezetést – melynek projektjeit folytatják zömmel – kezdte el ekézni. Saját eredményeként számolt be arról, hogy a kormány támogatásával érkezett Pécsre egy japán cég, vagy arról, hogy az előző városvezetés idején elindított csarnokberuházás projektet befejezték és bérlőt találtak oda. Az 1,9 milliárdos szintén kormányzati támogatást kapott Zsolnay Negyeddel is példálózott, illetve azzal is, hogy szerinte pártatlanná tették a városi médiát, amelyben egyébként rendszeresen támadják meg a nemzeti oldalt. Kitért a vásárcsarnokra is, amihez szintén a kormány ad több száz millió forintnyi többletforrást.

A polgármester azonban a Mindenki Pécsért Egyesület által megfogalmazott kritikákra semmilyen konkrét választ nem adott.

FRISSÍTVE (16:07): A Momentum frakció az alábbi nyilatkozatot teszi.

A Momentum továbbra is azért küzd a pécsi önkormányzatban, hogy a 2019-es választáson megígért eszmék és a választói akarat érvényesüljön.

A pécsi polgárok arra adták a szavazatukat hogy a várost kormányzó pártok kiegyensúlyozva és egymással összhangban vezessék a várost. A pécsi momentumos képviselők legfőbb célkitűzése továbbra sem változott 2019-óta, azért dolgozunk, hogy a pécsi Polgárok számára a városház falai üvegből legyenek. Ne csak a külső falak hanem a belső falak is legyenek átláthatóak, teljes transzparenciát biztosítva képviselőink és polgáraink számára. Ehhez nem csak szavakban, hanem tettekben is bizonyítani kell a demokrácia iránti elköteleződést mindegyik félnek.

FRISSÍTVE (16:15) Péterffy Attila becsapta a pécsieket – írja a Fidesz

A Mindenki Pécsért Egyesület mai közleménye után Péterffy Attila súlyos és feloldhatatlan legitimációs válságba került.

Péterffy Attila a pécsiek, köztük saját szavazói helyett és saját politikai közössége ellenében egy másik utat, egy szűk érdekcsoportot választott. Ezzel becsapta a választókat, a szövetségeseit, a pécsieket, akik nem azért támogatták őt korábban, hogy a szocialisták és pénzembereik, valamint néhány megvett megélhetési politikus érdekét képviselje a városházán.

Ebben az általa okozott morális és politikai válsághelyzetben Péterffy Attila egyetlen vállalható döntést hozhat: lemond a polgármesteri tisztségéről.

Frissítés (17:25) – ÖPE-KDNP frakció sajtóközleménye

Illegitim a Pécsi Közgyűlés többsége, mert a jelölő szervezetük visszavonta a támogatásukat! Le kell mondaniuk!

Péterffy Attila és frakciószövetsége a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeként indultak a választásokon. 2019-ben a kampány idején kifogást is tettünk, hogy ezzel megtévesztik a szavazókat, mert valójában pártokat képviselnek.

Bár a pécsiek a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeire szavaztak, a választás után pártfrakciókat alapítottak. Ezt követően pedig döntéseik nem a városról szóltak, hanem hogy melyik baloldali párt kap több funkciót. Ebből a versenyből az MSZP jött ki nyertesnek, de ez sem volt nekik elég, kigolyózták a DK alpolgármesterét és a Momentum képviselőit, mert nem vállalták fel a politikai pénz és funkcióosztogatást. Néhány hónapja ezt 12 pontban kifogásolta 7 baloldali képviselő is. Ám Péterffyék mit sem törődtek ezzel tovább építették a párt nomenklatúrát és kiszolgálták a baloldali oligarchákat. Most megelégelte mindezt a jelölő szervezetük a Mindenki Pécsért Egyesület és megvonta a bizalmat tőlük. Ilyenkor egyet tehetnek az érintett baloldali képviselők,hogy lemondanak az immár jogtalanul bitorolt képviselői mandátumukról. Ezt elvárják a szavazóik is, mert őket is átverték!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában