hogy is van ez?

2021.02.19. 07:00

A Bóbita bomladozik, a FEK-nek van jövője (VIDEÓ)

Miközben az önkormányzati média egyoldalúan keresett fogást a Király utcai volt FEK épületének tervezett felújításán, addig a Bóbita Bábszínház egykori épülete egyre romosabb állapotban van.

Bóka Máté

A Király utcától pár lépésre található a Bóbita Bábszínház korábbi épülete. Az egykor szebb napokat látott, és rengeteg embert életre szóló élménnyel megajándékozó ház mostanra a megyeszékhely egyik szégyenfoltja.

A városháza érdeklődésünkre közölte, hogy az épület rekonstrukciója a belvárosi program része lehet. Ehhez több pályázati kiírást várnak, amelyek a városháza közlése szerint még nem jelentek meg, ahogy egyelőre az uniós közvetlen pályázatok sem. Azt is megtudtuk, hogy a teljes felújítás 1,5 milliárd forintba kerül, részfelújítási költségekre jelenleg nincs saját forrása Pécsnek.

Miközben tehát úgy fest, még jó ideig semmi nem fog történni a Bóbita Bábszínház egykori épületével, más felújítás minősítésére van idő: a közelmúltban jellemzően ironikus jelzőkkel próbálta meg a balliberális önkormányzat házi sajtója hitelteleníteni a köz­érdekű vagyonkezelő alapítvány, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi terveit, annak ellenére, hogy ezzel megoldás születhetne a régóta hányatott sorsú volt Fegyveres Erők Klubja rendbetételére.

Ismert, az épületre korábban többször szerettek volna vevőt találni, de végül nem sikerült, hiába hirdették a komplexumot négy ízben is. A tehetséggondozási közfeladatot ellátó MCC-nek a pécsi belvárosban az a célja, hogy 150 fős, bentlakásos oktatási-tehetséggondozási központot hozzon létre több milliárdos beruházás keretében, amely során a műemlékvédelmi előírásokat is betartják.

Nemrégiben jelentették be azt is, hogy a pécsi egyetemi tanár, Hahner Péter történész, a Rubicon Intézet főigazgatója történettudományi műhelyt indít az MCC-ben.

Az MSZP-s Tóth erre nagyon kíváncsi

A pécsi csokos villavásárlási botrányba keveredett MSZP-s pártelnök, Tóth Bertalan nemrég köz­érdekű adatigénylési kérelmet juttatott el az MCC-hez, amelyben az alapítvány működésére és gazdálkodására vonatkozó adatok kiadását kérte. Az alapítvány az adatigénylést 860 oldal terjedelemben teljesítette azonnal. Ugyanakkor Pécsett a baloldali városvezetéssel szemben az MSZP saját koalíciós partnerei a városi cégek működésének átláthatóságát kérték számon Péterffy Attila polgármesteren. Erről a kérdésről is hetek óta „tárgyalnak”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában