Mi lesz így a bejglivel?

2020.12.06. 07:00

Sok család számára luxuscikk a dióbél az idei szezonban

Az ősz folyamán a legtöbb gyümölcsösben a diófa alatt ott éktelenkedett a feketére színeződött, fogyaszthatatlanná vált dió. Karácsony közeledtével felmerül a kérdés, hogy mi lesz így a bejglivel, diós süteményekkel?

Tóth Viktória

20201123 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló A rossz termés miatt egekben a dióbél ára.

Fotó: Matey István

Lapunkban is beszámoltunk már róla korábban, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is sok gondot okozott a gazdáknak nyugati dióburok-fúrólégy. A kártevő nemcsak a termésburkot színezi feketére, de a dióbelet is tönkreteheti. A károsított termés idő előtt lehullik a fáról, a termésburok rátapad a dió héjára, majd megpenészedik, így fogyaszthatatlanná válik.

Az Agroinform.hu kapcsolódó közleménye szerint az előző években még főként az ország nyugati részében pusztító légy kártételéről immár az egész országból érkeztek visszajelzések. A mezőgazdasági portál felmérése alapján a kártevő elleni egyedüli hatásos, vegyszeres védekezésen egyelőre még a 10 fánál nagyobb méretű ültetvénnyel rendelkezőknek csupán 35 százaléka gondolkodik.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy az elmúlt 4–5 évben nem csak országosan, de Baranya megyében is nőtt a dió termőterülete. Míg 2016-ban 121 hektáron termeltek diót megyénkben, 2020-ban már 163 hektáron. Sajnos a dió termését a hazánkban elterjedt fúrólégy kártétele alaposan visszavetette, ami a dió fogyasztói ár növekedéséből is érzékelhető.

– Csak a legjobb ültetvényeket tudják megvédeni, azonban a tavaszi fagyok, az aszály és a növényvédelmi problémák összességében átlagosnál gyengébb termést eredményeztek.

A gyengébb termés mellett idén elaprósodással és gyengébb minőséggel is számolni kell a termesztőknek – fogalmazott az elnök. – A piaci helyzet is változott Európában, jelentős amerikai dió jelent meg a piacon. A korábbi pozíciónk megőrzése érdekében a diótermesztés további jelentős fejlesztése szükséges.

Az adventi időszakba belépve, karácsony közeledtével hagyományosan sokan sütnek diós süteményeket, ám idén sajnos sok család számára luxuscikk lesz a dióbél a 3500–4000 forintos kilóár mellett.

Gesztenyés töltelékkel is készülhet

Azoknak sem kell elkeseredniük, akik a jelenlegi árak mellett nem engedhetik meg maguknak a diós süteményeket. Érdekesség, hogy diós ízt érhetünk el, ha zabpelyhet vajon kissé megpirítunk, majd kihűtve belekeverjük a többi hozzávalóba. S ha nem ragaszkodunk annyira a dióhoz, készíthetjük mákos, gesztenyés töltelékkel is a bejglit.

Egy rúd gesztenyés bejglihez egy 25 dekagrammos gesztenyemasszát kell számolni, amit lazítani lehet egy kis rummal vagy rumaromával. Édesíthetjük porcukorral, vaníliás cukorral, vagy akár tehetünk bele reszelt narancshéjat is.

Akár szilvás tölteléket is tehetünk a bejglibe, ehhez használhatunk sűrű lekvárt, vagy az ősszel leszedett, fagyasztóba helyezett szilvát. Így az egészen apróra feldarabolt gyümölcsöt egy kis vízen kezdjük párolni, és ha már levet engedett, keverjünk hozzá cukrot. Főzzük körülbelül fél órát fedő alatt, majd adhatunk hozzá reszelt citromhéjat. Ezután főzzük még húsz percet már fedő nélkül, így egészen sűrű lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában