Levél, rossz magyarsággal

3 órája

Csalók élnek vissza a rendőrség nevével

Wald Kata

Csalók élnek vissza ismét a rendőrség nevével, hívja fel a figyelmet az  Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) - valótlan tartalmú leveleket küldenek, például idézést, amelyben például személyes adatokat is tartalmazó válaszadásra szólítanak fel.

csalók adathalász
A csalók hamis sms-ekkel is próbálnak banki adatokhoz jutni
Fotó: Németh András Péter / Forrás: MW

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy senkinek nem küldenek fenyegető, sürgető hangvételű üzeneteket, a rendőrség nem használja a Gmail, a Hotmail levelezőrendszerét, hanem Ügyfélkapun, Ügyfélkapu+ -on, Digitális Állampolgárság Programon, Hivatali Kapun, Cégkapun, vagy hivatalos e-mail-címről, illetve postai úton küld leveleket.

Gyanút kell, hogy keltsen a címzettben, ha a levél szövegét rossz magyarsággal írták, ha idegen nyelvű és magyar kifejezések keverednek bennük, illetve magázódó és tegeződő forma váltakoznak egy szövegen belül. Az ORFK kiemeli, gyakran az adathalász küldemény feladója jól csengő, de valójában nem létező szervezetekre hivatkozik, például Országos Rendőrség. Jellemző az is, hogy a küldő valós, a rendőrség honlapján nyilvánosan is fellelhető személyek nevében írja alá a levelet, de a beosztás már gyakran téves.

A csalók sms-ben is próbálkoznak

Volt korábban példa arra is, hogy a látszólag a rendőrség nevében küldött sms-ben próbáltak banki adatokhoz jutni. A Postabontásban megjelent jelzés szerint a következő szöveggel küldtek sms többeknek is adathalászok: "A bírságot, azaz összesen 4550 FT-ot kérjük befizetni." A szöveg mellett egy police.com-ra végződő link volt olvasható, amire rákattintva egy online felületre jutott a címzett, ahol már a bankkártya adatokat kellett a 4550 forintos összeg befizetéséhez megadni. Ha ezt valaki megtette, komoly összegeket emeltek le a bankszámlájáról. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában