Baranya is felkészül

2024.09.08. 10:41

Elindult a jelentkezés a haditorna versenyekre

Az immár több mint 10 éves múltra visszatekintő Országos Haditorna Versenyt idén is meghirdette a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség. A verseny elsődleges célja a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, a honvédelmi nevelés, ezeken keresztül pedig a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése.

Bama.hu

Forrás: honvédelem.hu

A középiskolásoknak szóló verseny a honvédelemhez köthető versenyszámokból áll, az esemény során a fiatalok kipróbálhatják magukat különböző, a honvédelemhez kapcsolódó sportos versenyszámokban, mint például fegyveres váltófutás, kézigránát-dobás, távbecslés, elsősegélynyújtás. Pihenés közben pedig feltehetik kérdéseiket toborzóinknak, hogy milyen továbbtanulási, képzési, szolgálatvállalási lehetőségeket kínál a Magyar Honvédség.

Az Országos Haditorna Verseny évről évre egyre népszerűbb a fiatalok és a középiskolák körében. Tavaly 260 iskolából 340 csapat 1360 diákja vett részt az eseményen. Vannak iskolák, kadétok, diákok, akik évről-évre visszatérnek a megmérettetésre, de a verseny történetében arra is volt nem egy példa, hogy egy fiatal a haditornaversenyen „találkozott” először a Magyar Honvédséggel, majd tanulmányai befejezése után a katonai pályát választotta hivatásul.

A vármegyei fordulókon induló középiskolás diákoknak 4 fős csapatokban kell összemérniük felkészültségüket. A csapatösszetételt tekintve nincs megkötés, az egyetlen feltétel, hogy magyar állampolgársággal rendelkező, az idei tanévben 9-12. osztályos középiskolás diákok alkossák.

Jelentkezni  határidőig, a területileg illetékes toborzó irodán lehet.

A vármegyei fordulókat a toborzásért is felelős MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság – más alakulatokkal együttműködve – szervezi. A sportversenyek keretében a toborzóktól a „Szeretem, Megvédem!” szlogennel elindított tartalékos kampányról is lehet érdeklődni. A 18. életévükhöz közelítő, jövőjüket tervező fiatalok, de tanáraik számára is kiemelten vonzó ajánlati csomagot állította össze a honvédség. A tartalékos katonának jelentkezők többletpontokat szerezhetnek a felsőoktatási felvételihez, továbbtanulás esetén pályázhatnak ösztöndíjra, a bruttó 150 ezer forintos szerződéskötési díj és az évi bruttó 600 ezer forintos rendelkezésre állási díj mellett pedig, szolgálatteljesítésük alatt kiemelt illetményt is kapnak.

Az idei első vármegyei fordulót szeptember 24-én a Vas vármegyei Vépen rendezik. A következő hetekben minden vármegyében megküzdhetnek egymással a diákcsapatok, majd október közepén a Budapest Honvéd Sportegyesület atlétika pályáján a budapesti és Pest vármegyei fordulókkal zárulnak a regionális selejtezők. A vármegyei fordulók nyertes csapatai jutnak be a jövő tavasszal rendezendő országos döntőbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában