Fesztiválozás felelősen

2024.07.14. 19:26

Veszélyekkel teli nyár: figyeljünk magunkra és egymásra a fesztiválokon is

A jó idő beköszönte egyet jelent a fesztiválozással és a bulizással, mind a fiatalok, mind az idősebbek számára. Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy ez az időszak nemcsak jó élményekkel, hanem veszélyekkel teli is. Számtalan kellemetlen történetet hallottunk már, amelyek nyaralás, fesztiválozás alatt történtek meg másokkal, és nem szeretnénk, ha velünk is megesne.

Czeczon Enikő

A veszélyekkel teli nyár miatt sokszor futunk bele olyan posztokba, amelyek felelősségre intenek minket, és igyekeznek jó tanáccsal is szolgálni. Így tesz a rendőrség is országszerte, köztük a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság is, akik igyekezenk felhívni a nyaralók, bulizók figyelmét arra, hogy vigyázzanak magukra, másokra és értékeikre. 

Fishing on Orfű, Orfű, 2024, veszélyekkel teli, alkoholfogyasztás
Veszélyekkel teli a nyár: a fesztiválokon is figyeljünk magunkra és másokra
Fotó: Laufer László

Vonzzák a zsebtolvajokat a nagytömegeket csábító fesztiválok 

Egy fesztivál során képesek vagyunk túlságosan is elengedni magunkat. Ez nem is feltétlenül baj, hiszen ezért látogatunk el ezekre az eseményekre, de könnyen felelőtlenné tudunk válni, ami viszont komoly problémákat szülhet. Ilyen bajnak számít, hogyha zsebtolvajok áldozatává válunk, akiket vonzzanak a fesztiválok, főleg a mindenki számára nyitottak. 

Érzik a nagy tömeg csábítását, ahol feltűnésmenetesen tudnak ténykedni. Pont emiatt sosem szabad felügyelet nélkül hagyni a táskákat, pénztárcákat és nem érdemes sok készpénzt magunknál hordani általában bankkártyával mindenhol tudunk már fizetni. Mindemellett arról se feledkezzünk meg, hogy nagyobb értéket ne hagyjunk az autóban, hogyha azzal érkeztünk a fesztivál helyszínére.

Ha olyan többnapos eseményen veszünk részt, ahol lehetőség van sátrazni, mint például a Fishing on Orfű, akkor ott sem ajánlott értékes tárgyakat hagyni a sátorban. Nagyobb társasággal érkezve pedig ezeket a vászon lakhelyeket érdemes úgy felállítani, a Fishing esetén parcellákat vásárolni, hogy közel legyenek egymáshoz, hogy könnyen feltűnjön bárkinek, ha idegen jár a közelben.  

Legyen nálunk feltöltött telefon és kommunikáljunk egymással

Az idei Fishingen nagy ijedséget okozott egy fesztiválozó eltűnése, akinek barátai a baranyai rendőrség segítségét kérték a megtalálásában. Szerencsére a történet jól végződött, hiszen a lány előkerült

Felmerül a kérdés, hogy egy társasággal érkező lány, hogyan tűnhetett el? Ennek számtalan oka lehet, mint például, hogy ő egy másik koncertre volt kíváncsi, mint a többiek; nagy volt a hangzavar és csendre vágyott; egyedül akart lenni. De természetesen sok más spekuláció is elhangzott az eltűnése kapcsán. Ami azonban biztos, hogy ilyen esetekben rendkívül fontos a kommunikáció a társakkal, a telefon pedig mindig legyen feltöltve, és tartsuk magunknál. Lelki problémáinkat se hallgassuk el ilyenkor a barátok elől, de ha velük nem is akarunk beszélni a bennünk zajló dolgokról, akkor telefonos lelki segítség nyújtásra is van lehetőség. A Pécsi Ifjúsági Lelki Elsősegély telefonszáma reggel 7 órától este 9 óráig hívható ilyen esetekben. 

Veszélyekkel teli fesztiválozás: fontos a felelős alkoholfogyasztás 

Sokan csak legyintenek a felelős alkoholfogyasztásra, és azt kiáltják: Bulizzunk! Valahol érthető ez a hozzáállás, de az alkoholt megfelelő módon és mennyiségben fogyasztva is érezhetjük jól magunkat egy fesztiválon, és sosem szabad elfeledkezni a vízbevitelről és az étkezésről is. Ha mi nem, de baráunk, ismerősünk fogyaszt szeszesitalt, akkor figyeljünk rá, rosszullét esetén se hagyjuk egyedül, ha kell hívjunk segítséget.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra is, hogy a fesztiválhangulat ne feledtesse el senkivel, hogy az ittas vagy bódult állapotban való járművezetés potenciális balesetveszélyt hordoz magában: ne üljünk volán mögé ilyen körülmények között. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában