étterem körkép

2021.08.22. 15:30

A keleti konyha bevette Pécset, mi pedig szemezgettünk belőlük

Ebben a mediterrán városban olykor megéhezik az ember egy kis keleti ízvilágra. A kínai éttermek évek óta velünk vannak, magam is nagy rajongója vagyok. De mi van még? Felkerekedtünk, hogy leteszteljük, mit találunk, ha egy kis egzotikus fogásra vágyunk a keleti tájakról.

BZS

Az első utunk ajánlásra, egy frissen nyílt indiai étterembe vezetett, az Ágoston téren található Khpal Kor-ba. Az egységgel való ismerkedés rögtön egy angol teszttel kezdődött, ugyanis a minket fogadó hölgy egy mondatot tud nagyon jól magyarul, mégpedig azt, hogy nem beszél magyarul.

Megugrottuk ezt a feladatot, de az utánunk érkező család már csak a tini lányukra támaszkodhatott rendeléskor. Az étterem két hónapja van nyitva, talán ennek a számlájára írható, hogy hangulatában vagy dekorációjában nem igazán adja át az indiai életérzést, de az ízekért jöttünk, és már önmagában, hogy nem magyarul adom le a rendelésem, kicsit olyan benyomást keltett, mintha egy csapásra összejött volna a külföldi nyaralás. Az étlapon nem volt kifejtve, hogy mit is jelent pontosan a Tikka Masala, a Parak, vagy az Alo Pakora, de a húsok nevét magyarul találtuk, és már otthon végeztünk egy kis előzetes kutatást, így magabiztosan mutattunk rá a választott ételre.

Elsőre nem gondolnánk, hogy indiai étteremben járunk
Tikka Masala marhahússal
Pakora bárány, csapatival

 

Az indiai konyháról talán mindenkinek a fűszerezés jut eszébe, ami a rutintalan gyomrot a telepakolás után megviselheti. Bár az ételek minősége, mennyisége, íze is kifogástalan volt, nem tagadom, hogy délután egy jó magyar pálinkával megtámogattuk az emésztést.

 

Hagymás Pakora, Tamarind csatnival. Fennséges.

 

Egy másik nagy kedvence lehet a pécsieknek a vietnámi pho leves, amely számomra egy igazi testet-lelket megmelengető téli fogás. A Centrum parkoló közelében található Spéci Pho étterem az, ahol a kiváló ételek mellett a miliő is hozzájárul a kulináris élményhez. A több, mint egy liter, friss zöldségekkel készült forró nedű után ha marad hely bennünk, érdemes megkóstolni a bao szendvicseket, aminek alapját egy gőzöléssel készülő édes-sós kelt tésztás buci adja.

Nem kell messzire menni innen, hogy egy szintén újonnan nyílt vietnámi étteremre bukkanjunk, az Árkádban gyorsétteremként, Quán Nón néven üzemelő egységben tavaszi tekercseket, és egyéb fogásokat kóstolhatunk.

Quán Nón, gyorsétterem

 

A teljesség igénye nélkül érünk a sor végére, az éppen fesztiválokat járó Wok 'n' Roll Street Food kocsihoz, amely jelenleg a Fishing On Orfű fesztiválra készül, de általában az Olympia áruház mögötti parkolóban állomásozik. A két tulajdonos több hónapos tanulmányi út során sajátította el tudását, és választotta küldetéséül, hogy megismerteti a thai és vietnámi fogásokat a baranyaiak ízlelőbimbójával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában