Bulvár-celeb

2024.06.23. 18:56

Kezdődik az invázió: a szarvaslegyek ellen nem hat a rovarirtó és nagyon fájdalmas a csípésük

Egyre többször lehet velük találkozni a szabadban, vagy az erkélyeken.

MW

A látványa is elég ijesztő...

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tomasz Klejdysz

Tömegesen jelenik meg a szarvaslégy hazánkban a nyári és az őszi hónapokban, a repülő kullancslegyek ráadásul nem csak vadállatok, de az emberek vérét is előszeretettel szívják, amik aztán iszonyúan fájdalmas tüneteket okozhatnak, valamint betegségeket és élősködőket is terjeszthetnek – írja a Ripost.

Mind az emberre, mind a haszonállatokra, házi kedvencekre veszélyt jelenthet ez az élősködő, hiszen a csípése nemcsak viszket, kellemetlen, de a vérszívás során a kullancslégy kórokozókat, baktériumokat, mikrobiális élősködőket is terjeszthet.

Deer,Fly,,Lipoptena,Cervi,Crawling,On,Human,Skin,,Extreme,Close-up
Így néz ki, nem kell megijedni tőle, de gyorsan el kell távolítani
Fotó: Henrik Larsson / Forrás: Shutterstock

Nehéz ellene védekezni

Míg a kullancsok és a szúnyogok ellen hatásosak az aeroszolos riasztó szerek, a kullancslégyre ez nem igaz, hiába fújod be magad, meg fog támadni. Lecsapni se lehet, annyira erős a kitinpáncélja, ezért

 a leghatásosabb védekezés ellene a zárt öltözék, ami alá nem tud bebújni – ez azonban nyáron a hőségben igencsak kellemetlen lehet. Ha már rád szállt, ne akard elhessegetni, annál kitartóbban vissza fog térni; hagyd, hogy a ruhádra üljön, aztán egy papírzsebkendővel fogd meg, és körömmel nyomd szét.

A szarvaslégy a kullancslegyek családjába tartozik, külsőleg igencsak hasonló egy közönséges kullancsra, annyi különbséggel, hogy szárnyai és szemei is vannak és nem nyolc, hanem hat lábuk van. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!