Négy fészek azonban megsemmisült

2024.07.04. 13:40

Rétisasok Baranyában: újabb öt párral nőtt a vármegyei állomány

Június folyamán kirepültek az utolsó rétisasfiókák is a baranyai fészkekből, így már pontos adatok vannak a költési eredményekről – adta hírül legutóbbi közös hírlevelében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány. Mutatjuk, milyen jelenleg a rétisas helyzet Baranyában.

Bama.hu

A rétisas

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gerdzhikov

A természetvédők szerint a helyzet nem a legrózsásabb, de a fészkelőpárok száma tovább nőtt. Az őszi-téli időszakban négy rétisasfészek semmisült meg, viszont a célirányos fészektérképezéseknek köszönhetően a régi és új revírekben 13 pár fészke került elő – tették hozzá.

Mint kiemelték, a váltófészkekkel együtt jelenleg 89 fészek szerepel az MME baranyai csoportjának nyilvántartásában. Az állomány újabb öt párral nőtt a tavalyihoz képest, és idén már 61 pár fészkelését kísérhettek figyelemmel.

Rétisas
A rétisas közelről.
Fotó: J.T. Lewis / Forrás: Shutterstock

A rétisas helyzet számokban

A részletekre térve beszámoltak arról, hogy a fészket foglaló sasok közül ténylegesen 38 pár költött, míg 23 pár esetében nem történt tojásrakás. A költést kihagyó párok száma még sohasem volt ilyen magas, és a ténylegesen költő párok közül is 14 nem reptetett fiókákat – hívták fel a figyelmet, jelezve, hogy az eredményesen költő 24 pár összesen 37 fiókát nevelt fel. A szülőmadarak 11 esetben 1 fiókáról, 13 esetben 2 fiókáról gondoskodtak – részletezték.

A hírlevélben a két szervezet felidézte, hogy a fészkelőhelyek megsemmisítése miatti korábbi bejelentéseikre az egyik esetben azt a választ kaptuk a természetvédelmi hatóságtól, mivel a fokozottan védett faj egyede nem pusztult el, ezért nem indítanak eljárást.

A másik esetben a hatóság rendőrségi feljelentést ígért, de sürgető kérdésükre csak annyi választ kaptak beszámolójuk szerint fél év elteltével, hogy felvették a kapcsolatot a rendőrséggel.

Az egyik esetben egy jogi konzultációt követően egyértelműen olyan álláspont alakult ki, hogy súlyos természetkárosításról van szó, ezért feljelentést tettünk ismeretlen tettes ellen

– írták a szervezetek.

Mint beszámoltak róla, a vizsgálatot a rendőrség azzal zárta le, hogy a fakitermelést végző szerv nem tudott a fészekről, ezért nem vonható felelősségre. Az MME baranyai szervezete szerint azonban „a vizsgálat alapossága erősen megkérdőjelezhető, mert a fészek megtalálását követő bejelentésünk alapján a természetvédelmi hatóság tájékoztatta a kezelő szervet a fészek helyéről”.

Vándorsólymok: Baranyában a helyzet változatlan

A hírlevél szerint a vándorsólymok idén is a három ismert baranyai fészkelőhelyen kezdték meg költésüket. Jó eredményekről azonban tudtak beszámolni, mert a tavalyihoz hasonlóan most is csak egyetlen költésük bizonyult sikeresnek. A szülőmadarak ezúttal négy fiókát neveltek fel. A vármegye állományát továbbra is négy párra becslik, de az egyik revírben a fészkelőhelyet még mindig nem találtak meg. Az MME helyi csoportja emlékeztetett rá, hogy a sólymok 2010-ben telepedtek meg Baranyában, és azóta 35 költésükről tudnak. A sikeresen költő párok eddig 87 fiókát neveltek fel, „ami összességében nem tekinthető rossznak”.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!