Gazdaság

2009.03.03. 08:44

Tovább épülhet az M6-os alagút

Címkék#Bóly

Épülhet tovább az M6-os alagút miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyezte a munkálatok folytatását.

Forrás: DN

Az NKH 2009. február 26-án kelt határozatában mondott igent az M6-os autópálya Bátaszék és Bóly közötti szakaszán található „A” jelű alagút építési munkáinak folytatására. Az engedély kiadásához a Pécsi Bányakapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Rendőr-főkapitányság is hozzájárult. A „B” és „C” jelű alagutak építési munkálatainak korlátozását már korábban feloldották.

Az NKH engedélyezte a munkálatok folytatását A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2009. február 26.-án határozatban engedélyezte az M6-os autópálya Bátaszék–Bóly közötti szakaszán található „A” jelő alagút építési munkáinak folytatását. Az engedély kiadásához a Pécsi Bányakapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Rendőr-főkapitányság is hozzájárult. A „B” és „C” jelő alagutak építési munkálatainak korlátozását már korábban feloldották.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság feloldotta a 2008. július 24.-én kelt, az M6-os autópálya alagútépítési munkáit leállító határozatában foglalt és még érvényben lévő tilalmat. A hatóság a hozzájárulását az omlással érintett alagútszakasz („A” jelő alagút déli portál) helyreállítási, kiviteli tervének részét képező munkavédelmi, munkabiztonsági előírások maradéktalan betartásához, valamint a jogerős építési engedély előírásainak figyelembevételéhez kötötte.

A fejtési munkálatokat a Mecsek Construction Group a helyreállítási, kiviteli tervekben szereplő kombinált biztosítással folytatja. Ennek egyik eleme az úgynevezett Jet-Grouting technológia (nagynyomású talajszilárdítás cement habarcsinjektálással), a másik az injektált acél csőernyő védelem. Emellett további, az építési kockázatok csökkentését célzó, többlet biztonságot nyújtó intézkedéseket is feltételként jelöltek meg a hatóságok. A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2008. július. 24.-én, az alagút építési munkálatai során történt omlás után állította le a fejtési munkákat. Az omlás-helyreállítási munkákat a technológia munkavédelmi felülvizsgálatát, e technológia és a gépek üzembe helyezését, valamint a munkavállalók oktatását követően lehet megkezdeni.

Az omlás által nem érintett alagutak, alagútrészek munkálatai jó ütemben haladnak, a decemberi három napos ünnepi leálláson kívül egész télen folytatódtak az építési munkák. Az M6/M60 Szekszárd-Bóly-Pécs autópálya többi szakaszán is az ütemterveknek megfelelően, néhol azt meghaladva folynak a munkálatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!