Politikai erőviszonyok

2 órája

Ilyen lesz a pécsi közgyűlés összetétele októbertől

A vasárnapi időközi voksoláson dőlt el a pécsi közgyűlés utolsó, még kiadó mandátuma. A júniusi választáson az elmúlt ciklusban a várost irányító baloldali koalíció elvesztette a többséget, ami nem változott meg a hétvégén sem annak ellenére, hogy a jobbikos, baloldali jelölt húzta be a kertvárosi körzetet.

Bóka Máté Ciprián

Kevesebb vokssal, de szinte a júniusi választáson elért szavazatszámmal vitte el a 15. számú választókerületet jobbikos Fürj Csaba, akinek vélhetően az is sokat segített, hogy a baloldali önkormányzati lap szinte megállás nélkül kampányolt mellette. Mindezek mellett az is "sikeres" volt, hogy a polgármesterrel egyértelművé tették a kapcsolatukat azzal, hogy a Fürjet indító szervezet felvette Péterffy Attila nevét. Amennyiben valóban annak a pártnak a színeiben indul, amelynek tagja, vélhetően sokkal nehezebb dolga lett volna. Információink szerint ráadásul a fővárosból érkeztek még a kampányra DK-s aktivisták, akik napközben is járták a pécsi utcákat, a kertvárosi lépcsőházakat, hogy minél több választót el tudjanak vinni a voksolásra. Ez pedig azért is pikáns, mert annak idején a Jobbik éppen Gyurcsány Ferenc politikájával szemben alakult meg.

 

Az erőviszonyok nem változtak

A pécsi politikai erőviszonyok lényegében a vasárnapi választással nem változtak meg, hiszen a 25 fős testületben a Fidesz-KDNP-ÖPE 11 mandátumot szerzett, a baloldaliaknak (Pécs Jövőjéért Egyesület-DK-MSZP-Jobbik-Momentum-Forum Sopianae, illetve a Péterffy Attila Pécs Jövőjéért Civil Egyesület) 10 mandátumuk lesz. Az MKKP, a Mi Hazánk, a Mindenki Pécsért Egyesület és a Tiszta Kezek Egyesület pedig egy-egy képviselőt küldhet a közgyűlésbe.

 

Pécsért dolgozik így is

A vasárnapi választás után Fürjet követően Kővári János, a Fidesz-KDNP-ÖPE jelöltje végzett a második helyen. Hétfőn lapunknak azt mondta, szeretné megköszönni mindazok szavazatát, akik rá adták le a voksukat, egyben pedig azoknak a munkáját is megköszönte, akik az elmúlt hetekben segítették a kampányát, valamint az elmúlt húsz évben is mellette álltak. Kijelentette, hogy a továbbiakban is a várost kívánja szolgálni, mert Pécs a hazája, mindezeken túl gratulált a győztesnek és jó munkát kívánt számára.

 

A változást akarók vannak többségben

– A többséget az előző ciklussal szemben kritikus és változást akaró képviselők alkotják, akiket azzal a felhatalmazással küldtek a pécsiek a városi közgyűlésbe, hogy az eddigiekhez képest más módon, a pécsiek érdekében politizáljunk – mondta Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető. – Ellentétben azzal, amit a jelenlegi kurzus Péterffy Attila és csapata produkált az elmúlt öt évben.

Mint mondta, még az utolsó közgyűlésen is számukra az volt fontos, hogy kiürítsék a kasszát és átmentsék a propagandát a polgármesteri hivatalba. Ehhez képest sokkal fontosabb feladat az, hogy a pécsiek érdekében, egy nyitott, párbeszédre alapuló időszak legyen, ebben a munkában pedig minden jó szándékú képviselőre számítanak, aki Pécsért kíván dolgozni. Azért, hogy a város kátyúba került szekerét ki tudják rángatni, megkezdhessék a felzárkózást a sikeres nagyvárosok közé.

Hozzátette: Kővári Jánosnak köszönet kell mondani az elmúlt húsz évért, és annyi bizonyos, hogy egy nagy harcossal kevesebb lesz, aki a városért dolgozott az önkormányzatban.

Barkóczi Csaba (Fidesz-KDNP-ÖPE) képviselő szerint is többségben vannak a változást sürgetők, azok, akik kritikával tekintenek Péterffy Attila tevékenységére.

– Öt évünk van arra, hogy munkával bizonyítsuk, hogy elhivatottak és rátermettek vagyunk Pécs vezetésére és fejlesztésére – fogalmazott.

 

Alig látták a körzetben

Horváth Sándor, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje azt mondta, hogy Fürj Csabát az elmúlt évben alig látták a körzetben, az utóbbi hetekben próbálkoztak valamivel, járdák felújításával, de lényegében alig történt valami a területen.

– A jelöltek közül én vagyok az egyetlen, aki valóban itt él, én ismerem a problémákat, és továbbra is küzdeni fogok például a bűnözés visszaszorításáért, és ebben a közgyűlésbe bejutott tagtársam, Varga Tamás is a segítségemre lesz – mondta az aspiráns.

 

Nem mindent hallanak meg

– Az eredmények ismeretében helyes volt elindulnom – fogalmazott Körömi Attila független jelölt, akit a Tiszta Kezek Egyesület támogatott. Szerinte, a végeredménnyel világossá vált, hogy pártokban gondolkoznak a választók, úgy tűnik, hogy azt a programot, üzenetet, ami a két politikai tömbön kívülről érkezik, nem hallják meg.

 

Megköszönte a részvételt

Fürj Csaba lapunknak nem nyilatkozott, hanem a közösségi oldalán köszönte meg a részvételt mindenkinek, aki a júniusi választást követően újra elment szavazni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában