Kultúra

2015.08.28. 14:20

Pótvizsgák összefogással

Tavaly négy, idén már harminc általános iskolást készített fel ingyen és maximális odaadással az év végi pótvizsgára a Pécs-Normandia LIONS Club. A különleges tapasztalatokról dr. Herner Ákost, a program főszervezőjét kérdeztük.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Harminc kisiskolás pótvizsgázó van Pécsett minden esztendőben?

– Legalább még egyszer ennyi. Mi igyekeztünk ingyenes jelleggel, széles körű propagandával minden érintettnek megteremteni a részvételt, de azért akadtak távolmaradók. A résztvevők köre még bővíthető, ami azért is fontos, mert nem csupán tanítjuk a gyermekeket, hanem motiváljuk is őket, és a személyes foglalkozás, a törődés olykor többet ér, mint a szakmai felkészítés.

– Hol és hogyan zajlik ez a közös tanulás?

– Tudni kell, hogy a Pécs-Normandia LIONS Club fő tevékenységként a daganatos gyermekbetegek szülei számára biztosít ingyenes szállást a kórházi kezelések ideje alatt. Ám ez a Mártírok útján található szállás napközben üresen állt, ezért új funkcióval feltöltve családi napközit működtetünk, ahol tanév közben korrepetálásokkal, felzárkóztatással foglalkozunk, ezt folytatva pedig nyáron belefogtunk a pótvizsga-felkészítésbe, ami közel egy hónapon át zajlik.

– Kik tanítanak itt?

– Egy profi kollektíva, nagy összefogásban: ketten vagyunk a klubtól, hat pécsi egyetemista kreditpontokért végzi a pedagógiai tevékenységet, és kilenc babitsos, valamint egy leőweys diák középiskolás közösségi szolgálat keretében segédkezik.

– Hogy lesz valaki „családsegítő” a LIONS klubnál?

– Jogot és szociológiát végeztem Pécsett, és a pályafutásomat a gyámhivatalban kezdtem. Úgy érzem azonban, hogy hatékonyabb a munkám, ha nem akták, hanem gyermekek vesznek körül.

– Nem fura ez, hogy jogász-szociológusként kisiskolásokat készít pótvizsgára?

– Folyamatosan keressük az utunkat, 18 évesen a jog még jó döntésnek tűnt, de kiderült, hogy csak egy állomás volt számomra. Az út attól válik úttá, hogy járunk rajta. Itt most a pótvizsgára való felkészítés a célunk, de tekinthetjük olyan eszköznek is, amellyel a gyermeki lélekben érünk el hosszú távon érzékelhető jelentős változásokat.

– Bevált a nyári oktatási módszerük?

– Igen pozitívak a tapasztalataink, bár a vizsgák többsége a hét második felében következik. Mindemellett van olyan kislány, aki a segítségünkkel már öt tárgyból is sikeresen tette le az osztályozó vizsgát. Azt gondolom, itt az odafigyelés és a törődés a kulcs, és annak tudatosítása, hogy mindegy, hogy mi történt eddig. Ez egy olyan élethelyzet a gyermekek számára, amikor felelősséget vállalhatnak a saját jövőjükért.

  • Otthon is a gyerek a középpont
  • Dr. Herner Ákos 1981-ben született Pécsett. A Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, a PTE ÁJK-n lett jogász 2008-ban, majd a PTE BTK-n szociológiából is lediplomázott. Villány gyámhivatalában dolgozott öt esztendőn át, 2013-ban került a Pécs-Normandia LIONS Clubhoz, a LIONS-ház és a családi napközi vezetője. Nős, felesége Nikolett, a Sellyei önkormányzat ügyintézője, jelenleg gyesen van hat hónapos kislányukkal, Borival, és karácsonyra várják a következő gyermeküket. Dr. Herner Ákosnak különleges a hobbija is, amerikai kosárlabdázók aláírt, mezdarabos kártyáit gyűjti. Van már úgy 12 ezer darab, a kedvencéről, a Miami Heat vezéralakjáról, Dwyane Wade-ről pedig önmagában hatszáz.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!