Hirdetés

2024.04.25. 08:00

Megújult a helyi játszótér - Szörény önkormányzata nem engedi el a falu lakosainak kezét

Szörényben megvalósult a játszótér tavaly tervezett felújítása, emellett az önkormányzat továbbra is több módon támogatja a lakókat, törekedve arra, hogy szívesen maradjanak a településen. A jövőben szigetelési beruházást, a járdák és a ravatalozó fejlesztését szeretnék megvalósítani, amint nyílik rá pályázati lehetőség.

PR cikk

Elkészült a falu játszóterének fejlesztése a Magyar Falu Programban: új, modern, fémből készült elemeket helyeztek ki.

Benyújtottunk továbbá egy új pályázatot a Magyar Falu Programban az önkormányzati épület külső-belső szigetelésére, ez tartalék listára került, bízunk a pozitív elbírálásban 

– számolt be Boros István, Szörény polgármestere.

Figyel a lakosság igényeire az önkormányzat

A falut 2006 óta vezető Boros István hozzátette, a tervek szerint a jövőben a járdák, illetve a ravatalozó felújítását is szeretnék megvalósítani, amint sikerül forrást igényelni, pályázni rá. Távlati tervek még a szennyvízberuházás, csatornázás is.

A lakosság továbbra is többféle támogatásban részesül: beiskolázási és karácsonyi támogatást, szociális tűzifát kapnak, nem kell kommunális adót fizetniük, a szemétszállítást az önkormányzat állja, miként a lakossági vízfogyasztási díj felét is. A közétkeztetésben tapasztalható áremelkedés összegét szintén az önkormányzat állja, így stabilan tartva a menza árát.

 

Infrastruktúra és mindennapok a kistelepülésen

A lakosságszám stagnált az elmúlt években. A kis létszámú falu így szerencsére nem az elnéptelenedés útján jár.

Úgy gondolom, élhetővé kell tenni a települést, s minden pályázatot meg kell ragadni, hogy előrébb jussunk. Fontos, hogy megakadályozzuk az elnéptelenedést. Ehhez persze szükség van a lakosság akaratára is, de amilyen támogatást az önkormányzat tud, azt megad számukra, ehhez fontos ismerni a lakók igényeit 

– fogalmazott Boros István.

Arról is mesélt, bár a település infrastrukturálisan a két kilométerre fekvő Kétújfalura utalt, hiszen ott működik orvosi rendelő, óvoda, iskola, a pár éve szintén a Magyar Falu Programban kapott falubusznak és a falugondnoki szolgálatnak köszönhetően ez a távolság perceken belül áthidalható, a lakosság ügyeinek intézése így meg tud valósulni.

 

Közösségi programok és ünnepek Szörényben

Szörényben tavaly sikerrel zajlott az adventi karácsonyváró rendezvény, műsorral és gyertyagyújtással egybekötve, ezt idén is megtartják majd. Mikulás alkalmából pedig Kétújfaluban a Mikulás várban  kaptak csomagot a szörényi gyermekek.

A falu közössége szívesen gyűlik össze kirándulásokra. Az úti célok változatosak, strandoláson túl ellátogattak már Ópusztaszerre is.

Kéthetente érkezik a Csorba Győző Könyvtár könyvtárbusza Szörénybe, ez is alkalmat ad a szellemi töltekezésre.

Ami a lelki életet illeti, a település rendelkezik református templommal, mely 1817-ben épült. A Drávafoki Református Társegyházközséghez tartozó Szörény lelkésze Unger Károly, a katolikusok pedig Kétújfaluval együtt a Kaposvári Egyházmegyéhez tartoznak, a mernyei Csertán Dániel plébánoshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában