Tűzszünetről miért nem beszélt a NATO főtitkára?

Bóka Máté Ciprián

Csak kérdem, ha nincs háborús veszély, akkor mégis miért jött Magyarországra a NATO főtitkár, hogy arról tárgyaljon Orbán Viktorral, hogy ne akadályozza meg hazánk a többi tagállam döntését az orosz-ukrán háború kapcsán? Ha nincs olyan elképzelése a NATO-nak, hogy még jobban belemásszon a százezrek halálát okozó háborúba, akkor mégis miért kellett ilyesmiről egyeztetnie? 

A magyar kormány álláspontja egyértelmű maradt, hazánk kimarad az agresszor Oroszország által indított háborúból, sem pénzt, sem embert nem küld az esetleges jövőbeli NATO-misszióba. 

Részünkről tehát egyértelmű a helyzet: azonban továbbra sem hagy nyugodni és tudom, hogy egy katonai szervezetről van szó, de a főtitkár nyilatkozatát hallgatva egyetlen olyan mondatot, kijelentést sem hallottam tőle, ami a békéről, az tűzszünetről, vagy akár ezeknek az elvi esélyéről szólt volna.  

Inkább csak arról, hogyan sodródjunk tovább egy olyan irányba, amely szöges ellentétben áll azzal, amit az emberi élet fontosságáról, értékéről tudunk – legalábbis is itt Európa szívében. 

Tőlünk nyugatra, mintha egyre kevésbé lenne ez fontos, hiszen évek óta törekvést sem látunk arra, hogy a saját otthonukat akár gazdasági, akár háborús okból elhagyó afrikai, ázsiai tömegeket még azelőtt megállítanák, hogy életveszélyes útra kelnének Európa felé...és annak a jelét sem látjuk, hogy feltennék őszintén a kérdést: a migrációs hullám 10-20-30 év múlva mit jelent az őshonos európaik, unokáink számára?