Hirdetés

2024.06.03. 08:00

Pályázatból és önerőből is tudnak újítani, a lakosságot folyamatosan támogatják

Egy település életében minden egyes megragadott lehetőség egy újabb utat szül ahhoz, hogy fejlődni tudjon, vagy ne romoljon az ottani életminőség. Téseny közel háromszáz főjének a boldogsága és megélhetése a fő cél a faluvezetés és az önkormányzat számára, amit pályázatból és önerőből is ki tud elégíteni Téseny vezetése.

PR cikk

Megújult a temető

A Magyar Falu Program keretén belül hatalmas lehetőség adódott a településvezetők előtt, hiszen megújulhatott a ravatalozó körüli környezet. 6,9 millió forintból a teljes ravatalozó teteje fel lett újítva. Egy előteret is sikerült kialakítani, száz négyzetméteren raktak itt le térkövet, amit a tetőszerkezethez hozzászerkesztett tetővel tudtak befedni. Eddig még hiányzott egy kolumbárium a tésenyi temetőből, most ez is megvalósult a program keretén belül. Ezt húsz férőhelyesre alakították ki.

Pályázatból építkeznek

Ami nagy az örömöt okozott a település vezetőinek és a lakosság számára, hogy pályázat keretén belül falugondnoki szolgálattal falubuszt nyertek. A busz elsősorban a szomszéd településekre szállítja az óvodásokat, iskolásokat de az ebéd szállítása és a gyógyszerek kiváltása, valamint igény szerint az idős emberek kórházba szállítását is elvégzi. Kirándulásokat is szerveznek a falubusszal, de bérbe is adják a buszt, így a környék települései is igénybe tudják venni a busz szolgáltatásait.

 

Földeken is dolgoznak

A Start Mezőgazdasági Program keretén belül kertészeti kultúrákkal is foglalkozik a programban részt vevő hét közmunkás. Ezt három hektáron művelik a polgármester irányításával. Kukoricát öt hektáron, búzát négy hektáron termelnek.

Két traktor is rendelkezésre áll a faluban, egyéb gépekkel és eszközökkel együtt egy kisebb és egy nagyobb MTZ-traktort is használhatnak különböző munkákra.

 

A lakosságra nagyon figyelnek

Minden évben pályáznak szociális tűzifára, amit rendszeresen meg is kapnak. Ezeket osztja szét a település a szociálisan rászorulók részére, ami ezeknek a lakosoknak nem kerül semmibe. A tésenyi önkormányzat saját költségre szállíttatja a tűzifát a faluba, amit a falu dolgozói osztanak szét a lakosoknak.

 

Élelmiszercsomagot osztanak ki minden húsvétkor és karácsonykor, amire nagyon büszkék. A jó gazdálkodásnak, illetve az ezt támogató programnak köszönhetően évente ezen a két alkalmon nem pénzbeli támogatást nyújtanak a lakosoknak, hanem 30.000 forint értékű élelmiszercsomagot osztanak ki. Ebből az osztásból senki nem marad ki, Téseny minden egyes lakosa részesül ebben az apróságnak tűnő, de nagyon fontos ajándékosztásban.

 

Megkönnyebbülést jelent a buszjárat sofőrjének az, hogy sikerült megújítani a falu buszfordulóját. Ami nagyobb büszkeséggel tölti el az önkormányzatot az az, hogy ezt saját önerőből tudták megoldani. Mellette a parkoló is megújult, új burkolatot kapott, illetve a bolt előtti részt tudták pályázati pénz nélkül felújítani. Ez a terület összesen négyszáz négyzetméternyit jelent, ami az önkormányzat helyes és gazdaságos működéséről tesz tanúbizonyságot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában