Hirdetés

2024.06.01. 08:00

Kincsekkel teli Királyegyháza: fejlődő, élhető baranyai település - Nehéz, mégis sikeres és előremutató volt az elmúlt néhány év a községben

Számos területen fejlődött Királyegyháza az elmúlt években, melyek a településen élők életminőségéhez és a rendezett, modern faluképhez is hozzájárultak. Nagy Beáta polgármester segítségével tekintjük át a közelmúlt fejleményeit.

PR cikk

A virágosítás eredménye szemmel látható

Minden polgármester számára speciális volt az elmúlt négy és fél év, hiszen 2020-ban robbant be a Covid-járvány, amely nagyban meghatározta a települések működését és a feladatainkat. Összességében, nehéz, mégis boldog időszakként könyvelem el ezt az időszakot. Sok feladattal teltek ezek az évek, de én a munka erejében hiszek és örömmel tölt el, ha az önkormányzati teendők sokszínűsége közepette dolgozhatok Királyegyházáért

– fogalmazott Nagy Beáta.

Nagyszabású beruházást jelentett ebben az időszakban a Kormány támogatásával megújult, Királyegyházán áthaladó 5805-ös út. Ehhez kapcsolódó vállalásként az önkormányzat saját forrásból felújította a vízelvezető árkokat és hidakat is, rendezett utcaképet teremtve.

Rendezett településkép  

A közterületek karbantartását végző Királyegyháza 2020 Kft. megalapítása szintén fontos lépést jelentett a település számára. A tíz foglalkoztatott (köztük helyiek, illetve környező településről származók) azon dolgoznak, hogy a közterületek és parkok virágosak, tiszták és rendezettek legyenek. Az újonnan létrejött, rendezett falukép kialakításán ők rendkívül sokat dolgoznak.

Az önkormányzat és az iskola szomszédságában nagy parkolót alakítottak ki, mely rendezvények helyéül is szolgál alkalmanként. A Rigó utcában megújult a teljes járdaszakasz, mellette fásítás zajlott.

A szabadidőpark létrehozása szintén nagy fejlemény, egy megvalósult álom, amelyet örömmel fogadott a település lakossága. Időközben megnyílt a ParKing Bisztró is, itt található a látványtó is.

A Templom tér is meg tudott újulni, valamint az egyházmegyével való együttműködésnek köszönhetően 2023-ban sikerült teljesen megújítani a templom tetőszerkezetét. A környező tér és parkoló, illetve a járdák is megújultak.

Ékesség a Templom tér

A világítással és a virágokkal a faluközpont ékessége lett ez a helyszín

–  hangsúlyozta Nagy Beáta.

Az önkormányzat a szabadidőpark területén és a település több szakaszán kamerarendszert épített, így növelve a közbiztonságot.

A temető is átalakuláson ment keresztül. Az egyháztól ajándékozás útján visszakerült önkormányzati tulajdonba, és saját beruházásból körbekerítették, ez a lakosság számára is megnyugtató beruházást jelentett.

Több ingatlan vásárlása és felújítása is megvalósult, amelyek közül többet szolgálati lakásként hasznosítanak. Két pedagógus, illetve a testnevelő már ilyen lakásokban él, ami jelentősen hozzájárult az iskolával való együttműködés javításához és a tanárok munkakörülményeinek javításához. A testnevelő pedagógus Bozsik programot kezdeményezett a focizni vágyó fiatalok számára, egyesületet létrehozva, mely így már TAO-támogatásra is pályázhat. A sportegyesület keretében két korcsoportban folyik edzés, és remélik, hogy a jövőben további korcsoportokat is indíthatnak.

További meghatározó fejlesztést jelentett a település közigazgatási határain belül 44 hektáron kialakított napelempark létrehozása. Ez jelenleg próbaüzemet folytat, és a végső átadási határidő 2024. június 30. Ez a beruházás szintén hosszú munka eredményeként valósult meg, s további adóbevételt jelent majd a település számára, hozzájárulva a fenntarthatósághoz is.

Királyegyházára jellemző, hogy óriási platánfák állnak az út mellett, ezek azonban feladat elé is állították az önkormányzatot.

Az elmúlt évben több fánkat megtépázták az időjárás viszontagságai, ezért 40-50 fát vágtunk vissza a Petőfi utcában annak érdekében, hogy ez megelőzzük a jövőben, ehhez szakember segítségét kértük

– számolt be a polgármester.

Az óvoda kikerült a szentlőrinci társulásból és a közös hivatal települései, Királyegyháza, Sumony és Gyöngyfa települések által létrehozott társulás tartja fenn. Próbálunk itt is kisebb-nagyobb beruházásokat végrehajtani. Tetőcsere, illetve járdák kialakítása zajlott, idén csoportszobák felújítását tervezzük, ez is folyamatos feladat

– mondta Nagy Beáta.

A közelmúltban konditerem és a nyugdíjas klub is felújításra került, az épületben villanyhálózatot cseréltek, és a klub belső tereit is modernizálták.

Rendezvények és támogatások - Élénk ifjúsági és közösségi élet jellemzi a szentlőrinci járásban található Királyegyházát

Királyegyháza közösségi és ifjúsági élete is pezsgő. Az önkormányzat számos rendezvényt és programot szervez a helyi lakosság számára. Minden évben karácsonyi csomagot adnak a lakosoknak, amely nem szociális alapon történik, hanem minden, a faluban élőt megajándékoznak élelmiszer csomaggal.

Élénk ifjúsági és közösségi élet jellemzi a szentlőrinci járásban található Királyegyházát

Jó kapcsolatot ápol az önkormányzat az iskolával is, támogatással segíti a gyermekek táborozását. A felsős gyerekek rendszeresen egy-egy hetet tölthetnek el ennek köszönhetően Balatonmárián. Az alsósoknak a település közalapítványa napközis élménytábort tart, ahol különböző programokon vesznek részt, mint például kirándulások és kézműves foglalkozások.

Az önkormányzat emellett támogatja a lovasoktatást és úszásoktatást is, amelyek hozzájárulnak a gyerekek sportolási lehetőségeihez. Idén már az általános iskolások étkezését is átvállalta az önkormányzat, így csökkentve a szülők terheit. Az elmúlt években az iskolások tornaszobája is megújulhatott pályázati és saját forrásokból.

Magyar Falu Programban újult meg a tornaszoba  

Jövőbeli tervekből sincs hiány - Hangulatos programok helyszíne a ParKing Bisztró

A jövőre nézve két fő célkitűzés fogalmazódott meg. Az egyik egy idősek otthonának létrehozása, amely napközbeni ellátást és apartmanos megoldásokat is kínálna az idősek számára. Nagy Beáta elmondta, szeretnék ezt megvalósítani, amint a szükséges támogatások elérhetők lesznek erre. A megálmodott beruházás megfelelne a modern kor elvárásainak, és a helyi idősek számára méltó körülményeket biztosítana.

Hangulatos programok helyszíne a ParKing Bisztró

A másik terv egy sportcsarnok építése, amely jelenleg hiányzik Királyegyházáról, s mind az iskolások, mind a település lakói számára fontos lenne. A sportcsarnok nemcsak a mindennapos testnevelés órákat szolgálná, hanem közösségi események helyszíne is lehetne.

További terv a játszótér bővítése, műfüves pálya építése és egy falumúzeum létrehozása, amely a helyi kulturális örökség bemutatására szolgálna. Az idősebb lakosok által összegyűjtött hagyatékot méltó helyen szeretnék kiállítani, hogy a fiatalabb generációk is megismerhessék ezeket az értékeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában