Hirdetés

2024.05.02. 08:00

Az elmúlt években egy sokkal erősebb közösség alakult ki - Sok nehézség adódott, de mindig megtalálták a megoldást

A Szársomlyó ölében, a Villányi-hegység déli lejtőjén fekszik Nagyharsány, amelynek lakossága közel 1500 főt számol. A település sok nehézségen ment keresztül, mind a Covid, mind a gazdasági és háborús helyzet miatt az utóbbi években, de a problémákra mindig talált megoldást az önkormányzat.

PR cikk

A település élén a 2019-ben megválasztott Kollár Csaba áll, akinek életének és munkájának is keresztény sarokkövei vannak. A mögötte álló képviselőtestület tagjaival együtt mindig is azt tartották szem előtt, hogy a legjobbat tudják adni az itt élőknek.

Az évek során sikerült elnyerni pályázatokat, valamint önerőből is valósítottak meg projekteket. Az elmúlt esztendőkről és ezekről a megvalósult tervekről mesélt Kollár Csaba polgármester.

 

A fénykereszt reményt ad

2022. december 8-án a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén fénykeresztet szenteltek a településen, amely Kollár Csaba és felesége kezdeményezésére jött létre. Állítása közel 50 embert mozgatott meg, ki munkájával, ki pedig egyéb felajánlásával járult hozzá a megvalósításhoz.

A kereszt állítása ebben a vészterhes időben nagyon fontos volt a település számára, mai nap is sokan megállnak imádkozni, és reménnyel tölti el a lakosok szívét. A polgármester számára az lenne a legnagyobb sikerélmény, hogyha mindenki békességben élne a településen, és egy összetartó közösség jönne létre. Ezt a kapcsolatot eseményekkel – Majális, Falunap, családi programok – szeretné megerősíteni.

 

Tiszta falu még fesztiválkor is

Kollár Csaba beszámolt arról, hogy az évek alatt helyi vállalkozókat bevonva számtalan feladatot elvégeztek a településen és annak környékén. A polgármester külön kiemelte azt, hogy mindig dicsérik Nagyharsány tisztaságát az Ördögkatlan Fesztivál idején is.

 

Felújítottak és korszerűsítettek

2019 óta számos fejlesztés valósult meg a településen. Játszóteret építettek, megszépítették a temetőt, ahol egy új urnafalat is felállítottak. Ezek mellett meg kell említeni a megújult fogorvosirendelőt, valamint a nemrégiben elnyert Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatot, amely részen az orvosirendelő is korszerűsítésen esett át mind eszközök, mind energetika terén. A belső műszaki munkálatokat már befejezték, már csak a napelem felszerelése és a külső szigetelés van hátra. Továbbá fontos megemlíteni a Magyar Falu Programban történő IKSZT – Integrált közösségi szolgáltató terek – internet közösségi tér épületének felújítását, amely nyílászárók cseréjét, külső vakolatozást és festést foglal magába. Ezzel a projekttel az Ördögkatlan idejére végezni szeretnének, hiszen ez az épület is egy helyszíne az eseménynek. Mindezek mellett meg kell említeni, hogy a Nagyharsányi Szoborpark körüli utakat leaszfaltozták, valamint tervben van az I. világháborús műemlék felújítása is.

 

Nyitnának a turisztika felé

Nagyharsány ígéretet kapott arra, hogy a Mohács 500 pályázat keretében megépülhet a kerékpárút a nagyharsányi pincesor mellett. A polgármester reméli, hogy a kerékpárút megépülésének hatására az itteni borászok nyitnak majd a turizmus felé, és nemcsak a borok tárolására fogják a pincét használni, hanem nyitott pince programokat is szerveznek majd.

Kollár Csaba beszélgetésünk végén elmondta, hogy ugyan van még hová fejlődnie a településnek, van még min csiszolni, de úgy érzi, hogy az elmúlt években egy sokkal erősebb közösség alakult ki, és ez számára az egyik legnagyobb öröm.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában