Hirdetés

2024.04.27. 08:00

Kívül-belül szépült a település - Leküzdötték az akadályokat, és számos eredményt elértek Tormáson

Tormás község Baranya vármegye északi-északnyugati részén, a Zselic erdős dobjai között fekszik. A megye egyik legősibb települése. A vármegyeszékhelytől távolsága 40 kilométer.

PR cikk

Bagány József polgármesterként első ciklusát tölti jelenleg Tormás község első embereként. Az elmúlt öt év történéseiről és a település jövőbeni terveiről beszélgettünk.

Őszintén szólva a polgármesteri indulásomat megelőzően könnyebb feladatra gondoltam, mint amivel szembesültünk rögtön a ciklus első évében. 2020-ban a kezdődő Covid járvány, az azt követő lezárások mindenkit megviseltek. A lakosságot és az önkormányzati dolgozókat egyaránt. A falu költségvetéséről nem is beszélve. Az Önkormányzat, a falugondnoki szolgálat erőn felül dolgozott, és ennek az erőfeszítésnek is köszönhetően a falu teljes lakosságával épségben, szerencsésen átvészeltük ezt az időszakot. Azt hittem, túl vagyunk a nehezén és visszatérnek a „boldog békeidők”, azonban a szomszédos ukrajnai háború tovább nehezítette a települések, köztük Tormás helyzetét, finanszírozási, pályázati lehetőségeit 

– mondta Bagány József.

Azonban a korábban soha nem látott nehézségek ellenére, a polgármester szerint sikeres közel 5 évet tudhatnak maguk mögött. Az akadályokat leküzdve számos eredményt értek el, a lehetőségein túlmutatva fejlődött a falu.

A kormányzat által életre hívott Magyar Falu Program hatalmas segítséget jelent a hozzánk hasonló településeknek. A program keretében került beszerzésre egy új falubusz, falutraktor és egy fűnyírótraktor is 

– adott tájékoztatást a polgármester. 

Mindezek mellett az óvodaudvar megújulását követően, nagy örömünkre a teljes óvodaépület is felújításra került, és 2022 szeptemberében egy XXI. századi intézményt vehettek birtokba az óvodások.

Infrastruktúrafejlesztés keretében felújításra kerültek az önkormányzati utak egyes szakaszai és az állami erdészettel összefogva a Felső- és Alsókövesdre vezető út is. A szomszédos településekkel karöltve pedig elérték, hogy a településekre vezető főút legrosszabb szakasza is megújuljon.

Az elszabadult rezsiárakat megelőzve saját forrásból a település teljes közvilágítása megújult, modern, energiatakarékos, fényes LED lámpákra cseréltük a már halovány régit, amely nemcsak a takarékoskodást, de az emberek biztonságérzetét is növeli, ezt erősítendő EU-s és kormányzati forrásból kamerarendszert is kiépítettünk. Intézményeinkben energiakorszerűsítés keretében hűtő-fűtő klímaberendezést szereltünk fel a könyvtárba, az óvodakonyhára és az orvosi rendelőbe is 

– emelte ki a polgármester.

 

Teljes felújításon esett át a ravatalozó, ami kívül-belül megújult. A temető látogatásának megkönnyítése érdekében a sírkarbantartáshoz szükséges minden eszközt biztosít a település egy kis szertárból. Továbbá a településkép egységesítése érdekében megújultak a buszmegállók, új szemetesek, virágládák és utcatáblák kerültek kihelyezésre. Nyolc év után a focipályát is újra használják, akárcsak az újonnan átadott kültéri kondiparkot a sportolni vágyók.

Nagyon sikeres és egy ekkora település életében jelentős 6000 fős rendezvény lebonyolítására is megtörtént, településünk díszpolgára Fásy Ádám művész úr közreműködésével, nagy örömet okozva a környékbelieknek. Ennek folytatásaként május 17-én a Faluháznál szervezünk egy kisebb, családiasabb nyári indító rendezvényt a művész úrral.

Fontos feladatának tekinti emellett a polgármester azt, hogy az életveszélyes állapota miatt lebontott iskolaépület helyén befejezésre kerüljön a régóta tervezett parkoló, illetve szeretnének egy bájos faluközpontot is kialakítani – a fejlesztés helyszínéül szolgáló területek önkormányzati tulajdonba kerülése megvalósult.

Bagány József polgármester szeretné, hogy a mai felgyorsult világban a falusi élet nehézségei ellenére egy ilyen kistelepülés is valódi alternatívát jelentsen a fiatalok számára is, és Tormás a jövőben is biztosítani tudja a kor kívánalmainak megfelelő miliőt és szolgáltatásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában