hirdetés

2021.07.07. 09:00

Pénteken kezdődik a már 10. Villányi Rozé Fesztivál

Idén 10. alkalommal rendezik meg Villányban az ország „legrózsaszínűbb” turisztikai eseményét, a Villányi Rozé Fesztivált, amely a rozé bor karakteréhez illő fiatalos, lendületes programokkal várja a „Bor városába” érkezőket.

Löffler Péter

Fotó: Löffler Péter

A nagyszínpadi koncertek, gyerekprogramok, a borvidék legjobb rozé borai és a régió gasztronómiai különlegességei mellett ismét megrendezik a több ezer futót vonzó buli-futóversenyt, a RozéMaraton, és a profi futók körében egyre népszerűbb hivatalos negyed- és félmaraton, a FutaVillányt is.

Közel 20 csatlakozó borászat és pincészet bevonásával a járványügyi szabályok betartása mellett ismét megrendezi nyári országos és nemzetközi hírű kulturális és gasztrofesztiváljait. Pénteken és szombaton a 10. Rozé Fesztivál várja a Rendezvénytérre érkezőket.

Az idei rozét is érdemes kóstolgatni

Az idei évben belépőjegyeket kell váltani a részvételhez, melyet a helyszínen, a Rendezvénytéren, vagy elővételben a jegymester.hu oldalon is megvásárolhatunk. A szervezők igyekeznek kedvezővé tenni a belépőjegyes részvételt, így minden jegyvásárló ajándékot fog kapni. Az egynapos jegyért egy jubileumi repoharat és fröccskupont, a kétnapos jegyért pedig szintén jubileumi repoharat és két fröccskupont fognak kapni a résztvevők. Emellett a jegy egyben nyereményszelvény is lesz, és a rendezvény mindkét napján értékes villányi élménycsomagot sorsolnak ki. Ez tartalmaz egy kétfős, két éjszakára szóló szállást egy villányi hotelbe, lovaskocsikázásra szóló kupont, valamint belépőt a Harkányi Strand- és Gyógyfürdőbe, és a Siklósi Várba.

– A jubileumi év alkalmából készülünk egy gigantikus közös rozékoccintással is a szombati nagy koncert előtt, szeretnénk a vendégsereggel együtt koccintani, és bevonjuk a képviselőket és a polgármestert is. A rendezvényen lesz egy „Rozé bika” is, aki pedig egy bizonyos ideig meg tudja ülni a műbikát, az fröccskupont nyerhet – mondta Bock-Báthori Emese szervező.

A fesztivál évek óta ezreket vonz Villányba

A hagyományos RozéMaraton jelmezes futóverseny szombaton 16 órakor kezdődik, védettségi igazolvány nélkül is látogatható, díjmentes, és mint máskor, most is értékes nyeremények várják azokat, akik a legkülönlegesebb, legrózsaszínűbb ruházatban vesznek részt a bulifutáson. A RozéMaraton mellett, a profi futók számára a FutaFöld Sport Kft., „Ördogi Kör” néven hivatalos futóversenyt (negyedmaratont) szervez Villányban, amely pénteken 18 órakor indul a Baross Gábor utca és Petőfi utca sarkáról.

Este koncertek szórakoztatnak

A napközbeni programok mellett késő délutántól koncertek várják a közönséget, pénteken 18:30-tól a The Minds, 21 órától a Soulwave, 22 órától pedig a Bohemian Brass Band zenél a színpadon, majd utcabál kezdődik az NGR Music Group formációval. Szombaton a gyerekeknek is kedveznek, 17:30-tól Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar szórakoztatja majd a kicsiket. 18 órától a Villányi Fúvószenekar, 19:20-tól a Made in B, 21 órától a Brains, 22:30-tól a Band of Streets, 23 órától pedig a Cocktail Band szerez felejthetetlen pillanatokat a közönségnek.

Növelik a zöldfelületeket, és újítják a tereket

A Zöld város projektnek köszönhetően Villány mind látványában, mind pedig hangulatában megváltozik, fejlődik, mindez az itt élők legnagyobb örömére. A beruházás munkálatai várhatóan novemberre bejeződnek.

A „Zöld város kialakítása” című projekt olyan infrastruktúra-fejlesztések támogatását célozza, amelyek javítják a települések környezeti állapotát, segítik a fenntartható fejlődést, növelik a zöldfelületeket, és megújítják az önkormányzati tulajdonban lévő infrastruktúraelemeket. Ez tökéletesen egybecseng Mayer István polgármester és a képviselő-testület ez irányú törekvéseivel. A beruházás érinti a Baross Gábor utca általános iskolától a Villányi Közös Önkormányzati Hivatalig tartó szakaszát, a Móra Ferenc utcát, az Eislingen teret, a Rendezvénytér melletti játszóteret, amely új elemekkel bővül, a sportpályát, és a kiserdőt. Az Eislingen téren egy szökőkút teszi még hangulatosabbá Villányt. A Rendezvénytéren szabadidőpark, a Villányi Tornaklub épületénél kerékpárkölcsönző, a Damjanich utca és a Rendezvénytér közötti kerékpárút mellett a kiserdőben sétány, tanösvény létesül, továbbá bővül a játszótér.

A Zöld város projekt kivitelezési munkálatai tavasszal kezdődtek

A projekt három részre tagolódik, melyekre kivitelezési szerződést kötöttek. Az első tartalma a Művelődési Ház felújításáról és egy kerékpárkölcsönző kialakításáról szól. Most az épület Baross Gábor utcára néző részét újítják fel. A tetőcsere és a szigetelés már megvalósult, az elkövetkező hónapokban várható a nyílászárók, radiátorok, lépcsőház burkolatának cseréje. A második az Eislingen téren a zöldesítés, növényesítés, park kialakítása, a munkálatok a beruházás negyedénél járnak. A harmadik része a projektnek a Rendezvénytéren a játszótér felújítása, illetve a kis­erdőben tanösvény és sétány kialakítása, mely helyszínek tekintetében a kivitelezés várhatóan július végén éri el a 25 százalékos készültséget.

Mayer István, Villány polgármestere fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy ahogyan az elmúlt két évben, úgy a jövőben is igyekezni fognak minél több pályázatot előkészíteni, mely a település fejlődését szolgálja akár gazdasági téren, akár az életmódot tekintve.

Segítenek a szervezők az utazás tervezésében

A Rozé Fesztiválra idén is sokan érkeznek vonattal, busszal, vagy autóval, így a szervezők a fesztivál honlapján összegyűjtötték a legfontosabb információkat az utazók számára. Aki a finom borokból szeretne kóstolni, annak mindenképpen ajánlott a tömegközlekedést választania. Amennyiben a vasúti közlekedést választjuk, Pécsről Villányba körülbelül 45 perc alatt érkezünk meg. A vasút­állomástól egyenesen a Rendezvénytérig körülbelül 600 métert kell gyalogolni.

A vasútállomástól a Rendezvénytérig körülbelül 600 métert kell csupán gyalogolni

Szombaton a Rozé Fesztivál miatt a 65-ös számú Pécs–Magyarbóly vasútvonalon a közforgalmú menetrendben meghirdetettől eltérően egyes vonatok magyarbólyi vagy villányi átszállással közlekednek, ezenkívül szombat éjjel, mentesítő járatot indít a vasúttársaság, Villányból 1:00 órás (július 11.) indulással Pécsre. Akik a buszos közlekedést választják, azok számára is jó hír, hogy gyakran, szinte minden órában indul járat Villányba, és Vissza Pécsre is a délutáni órákban.

Ha autónkkal a Pécset és Villányt összekötő legrövidebb útvonalat választjuk, akkor Villánykövesdről Villányba érkezünk, ahol elsőként a vasútállomás (bal oldalon), majd a Csányi Pincészet épülete (jobb oldalon) mellett haladunk el. A pincészettel szemben egy kis levezető út kanyarodik a Rendezvénytér parkolójába, mely alatt a Rendezvénytér épülete helyezkedik el.

Az összeállítás a Villányi Önkormányzat támogatásával készült. Összeállította: Rajnai-Zsíros Krisztina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában