Postabontás

2024.08.20. 19:10

Biztonságot adhat a gyerekeknek a bevásárlókocsi - vélekedik olvasónk

Wald Kata

Fotó: Vémi Zoltán

Szeretnék reagálni a Postabontásban megjelent, „A gyerek nem árucikk” című írásra, amely a bevásárlókocsik higiéniai és biztonsági kérdéseit boncolgatja. Egyetértek azzal, hogy a bevásárlókocsik tisztán tartása fontos, azonban szeretném megosztani az én és a gyermekeim helyzetét, amely sok más szülő számára is ismerős lehet.

Mint egyedülálló szülő, akinek két kisgyermeke közül az egyik hallássérült és autizmus gyanúja áll fenn, rendkívüli nehézségekkel kell szembenéznem a mindennapi tevékenységek során. Egy ilyen szituációban a bevásárlókocsi számunkra nem csupán egy eszköz az áruk szállítására, hanem biztonságot nyújtó megoldás is. A kisebbik gyermekem még nem tud járni, a nagyobbik pedig kiszámíthatatlanul viselkedik, és ha elszaladna a sorok között, komoly veszélybe kerülhet, például egy forgalmas parkolóban. Esetünkben a bevásárlókocsi éppen hogy a biztonságot szolgálja, nem a veszélyt.

A cikkben felvetett higiéniai aggályokkal kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy sokszor a gyermekek cipője tisztább lehet, mint azoknak a felnőtteknek a keze, akik előtte a kocsit tolták. Gondoljunk csak arra, hányszor fogunk meg egy kosarat, amit korábban más is használt, majd anélkül, hogy kezet mosnánk, a kenyerünket is megérintjük. Ez szintén higiéniai kérdéseket vet fel, mégis természetesnek tekintjük. A gyermekek számára a bevásárlókocsiban való utazás gyakran az egyetlen megoldás arra, hogy a szülők biztonságban tudják őket egy zsúfolt környezetben, ahol egy pillanatnyi figyelmetlenség is tragédiához vezethet.

Természetesen egyetértek azzal, hogy fontos a biztonság, és nem szabad figyelmen kívül hagyni a balesetveszélyt sem. Ugyanakkor hiszem, hogy léteznek olyan megoldások, amelyek mindkét szempontot figyelembe veszik. Az áruházakban például elérhetővé tehetnének olyan bevásárlókocsikat, amelyek több kisgyermekek szállítására is alkalmasak, vagy biztosíthatnának alternatív eszközöket a szülők számára.

Hiszek abban, hogy léteznek mindenki számára előnyös megoldások, és bízom benne, hogy egy rugalmasabb és megértőbb megközelítéssel valódi segítséget nyújthatunk azoknak, akik különleges kihívásokkal szembesülnek a mindennapok során. Az akadálymentes világ nem csupán a fizikai akadályok leküzdését jelenti, hanem az empátia és megértés fontosságát is, hogy minden ember, bármilyen kihívásokkal is néz szembe, biztonságban és méltósággal tudja élni az életét.

B. G. 

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!