Olvasói levél

2024.07.15. 08:00

A helyi járat utasterét nehéz hűteni - ezt is tekintetbe kell venni

Wald Kata

A Postabontás rovatban jelent meg a minap egy utas levele, amiben a helyi járatokon uralkodó állapot miatt van felháborodva. Sajnos rendkívüli melegek vannak, ezért sajnos szélsőséges helyzethez kell hozzászoknunk.

Teljesen jogosan észrevételezi az olvasói levél írója, hogy a helyi járatokon meleg van - szerinte, állítólag nem üzemelnek a klímaberendezések. A kedves hozzászóló figyelmét szeretném felhívni arra, hogy a klímaberendezés csak akkor tud hatásosan üzemelni, ha minden ablak zárva van. Amennyiben bármelyik ablak nyitva van, az egész hűtés hatástalanná válik. Ellenben, ha az ablakok zárva lennének, akkor a levegőtlenségre is panasz lenne. A helyi járatok gyakran megállnak, az ajtó nyitása és az utasok mozgása rögtön kiviszi a kissé lehűtött levegőt is, tehát valóban meleget lehet érezni. A klímaberendezés teljesítményét, légsebességét nem lehet olyan mértékben növelni, hogy a két megálló között, hűvös lenne a buszban. Amennyiben megnövelnék a befúvott hideg levegő mennyiségét és sebességét, akkor az lenne a panasz, hogy izzadt voltam, a bezúduló hideg levegőtől megfáztam. 

A távolsági járatokon a helyzet sokkal jobb, mivel ritkán nyílnak az ajtók, jobban lehet temperálni a belső teret. Nem tudom, hogy az utazás közben a panaszos levélíró meggyőződött -e arról, hogy a befúvó nyílásokon milyen hőmérsékletű levegő érkezik. A sofőrök bulijában pedig javaslom, vegyen részt, aki ezt a munkát szórakoztatónak találja - üljön melléjük, a hatalmas ablakfelület mögé, ahol akadálytalanul éri őket a napsütés hatványozódott ereje. Nekik sokszor nincs idejük több fordulón át se kiszállni. Javaslom, hogy az utasok erre is gondoljanak! 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!