Postabontás

2024.04.24. 19:15

Olvasói levél: nem csak zavaró, kárt is okoz a varjú

Wald Kata

Forrás: MW

Fotó: © Szendi Péter

A Postabontásban megjelent, hogy a város nem tesz semmit a varjak ellen. Az olvasói észrevétel megfogalmazója leírja, hogy a fészkek eltávolítása semmilyen eredményt nem hoz, illetve, hogy a jogszabályok csak ezt a beavatkozást teszik lehetővé. És azt is csak akkor, ha még a madarak a fészüket nem építették fel teljesen.

Sajnos el kell fogadni, hogy egyelőre nincs semmiféle lehetőség a varjak számának gyérítésére. A vetési varjú 2001 óta védettség alatt áll. A védettséget uniós keretek közt hozták, nem csak hazánkra nézve kötelező annak betartása. Hogy nyomatékos legyen a védettség betartása, a madár eszmei értéke 50 ezer forint.

A varjak a városlakókat csak zavarják, viszont a mezőgazdaságban óriási kárt is képesek okozni.

A vetés után a kelés alatt álló szemet előszeretettel fogyasztják. Szinte az egész vetést képesek tönkre tenni. A kártételük nem minősül vadkárnak, ennélfogva a kárt senki sem téríti meg a gazdáknak. A Nemzeti Agrárkamara már kezdeményezte az illetékesek felé a vonatkozó jogszabály módosítását, a gazdák érdekeit szem előtt tartva, de semmi eredménnyel.

A riasztás sem megoldás, mert a varjak megszokják, hogy az nem jelent veszélyt a számukra. Védettségükre azért került sor, mert a korábbi években a kíméletlen irtásuk miatt a számuk drasztikusan lecsökkent. A mezőgazdasági kártételük miatt lőttük, ahol értük. Kevés eredménnyel, mert ha a beszálló helyüket becserkészve csak egy lövést tehettünk, a kolónia rögtön szárnyra kapott és elrepült. Rendkívül intelligens madarak lévén ezt is kitanulták, és csak később szárnyaltak a végleges éjszakázó helyükre úgy, hogy már nem lehetett követni őket.

Sajnos tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben nincs semmilyen lehetséges megoldás, együtt kell élnünk a problémával, mint más elhibázott uniós szintű intézkedéssel. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!