Nem akarnak segíteni

2 órája

Árvízi védekezés: a brüsszeli támogatás feltételekhez kötött

Hazánk azért eshet el a tízmilliárd eurós alaphoz való hozzáféréstől, mert jól vette a kihívásokat, és érdemben védekezett az árvíz ellen, így pedig az uniós küszöb alatt lehet a károk mértéke – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

MW

Árvízvédelmi munkálatok Bátán, a megáradt Duna árterében 2024. szeptember 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Kacsúr Tamás

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten öt árvíz sújtotta tagállamot említett, amelyek uniós támogatást kaphatnak, ám ezek között nem szerepelt Magyarország. Az elnök „hibájára” gyorsan reagált a bizottság egyik szóvivője, kijelentette, hogy Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből.

Az EU-s támogatás természetesen minden érintett tagállamot megillet, Magyarországot is beleértve

– jelentette ki a szóvivő.

Leszögezte: a szóban forgó nyilatkozat idején csupán az említett öt országból – Ausztriából, Csehországból, Romániából, Lengyelországból és Szlovákiából – érkeztek adatok a károkról.

Ám a helyzet közel sem ilyen egyszerű. 

Brüsszel ígérete félrevezető, ugyanis a támogatás feltételekhez kötött.

Az uniós kohéziós alapokból felajánlott 10 milliárd euróval csak azokat az országokat segítik, amelyek megfelelnek a kritériumoknak, ezek értelmében:

nagy természeti katasztrófa esetén az összes közvetlen kárnak meg kell haladnia a 2011-es árakon számított hárommilliárd eurót vagy az érintett állam GNI-jének 0,6 százalékát, attól függően, hogy melyik az alacsonyabb.

Magyarország hamar és hatékonyan reagált, így előreláthatóan a küszöb alatt lesz a károk mértéke, bár konkrét adat még nincs, hiszen a védekezés nem ért véget.

Vagyis hazánk azért nem kap segítséget Brüsszeltől, mert jól vette a kihívásokat, és érdemben védekezett az árvíz ellen.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában