Kultúra

2013.11.28. 19:26

A 77 éves Wache Jánosné nyerte az Idősek Ki mit tud?-ját

Címkék#komló

Egy 77 éves komlói hölgy, Wache Jánosné nyerte meg hangszeres zene kategóriában az első Idősek Ki mit tud?-ját. Margit néni szájharmonikán játszott német dalokat. Jövőre gombos harmonikával nevezne.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– A Volt egyszer egy vadnyugat megy?

– Sajnos nem. Habár a filmben egy kis szimpla harmonikával játszik Charles Bronson, hasonlóval, mint én szoktam, a valóságban ezt nem lehet ilyenen eljátszani, bonyolultabb, váltós hangszerre van szükség, ami a félhangokat is képes lejátszani, én azonban ilyenen nem játszom.

– A stílus miatt nem? Ön német nemzetiségi dalokkal lépett fel az Idősek Ki mit tud?-ján, polkával és keringővel többek közt.

– Ugyanazon okból, amiért egy kis hangszerrel játszom, ahhoz kevesebb levegő kell, mégiscsak nő vagyok.

– Nem emlékszem a világból sem híres szájharmonikás nőre. Itthon van más hölgy, aki herflin játszik?

– Én sem tudok ismert szájharmonikás nőről, itthon két hölgyről hallottam, de nem láttam őket játszani.

– Mikor kezdett szájharmonikázni?

– Tíz-tizenegy éves lehettem, volt otthon egy, a bátyám játszott rajta, de édesanyám is tudott harmonikázni. Pár évvel korábban a bátyám a gombos harmonikán is tanított játszani.

– Hatvanhat éve szájharmonikázik?

– Tizenöt éves korom körül abbahagytam, több évtizedig nem játszottam. Már a hetvenes évek végét írtuk, amikor újra kaptam egy harmonikát, pár évre rá léptem fel először, egy svábbálon. Aztán a gombos harmonika is előkerült újra, azon is rendszeresen játszom.

A teljes interjú a Dunántúli Napló pénteki számában olvasható! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!