Közélet

2007.02.08. 12:33

Évek óta először osztottak Martyn Klára-díjat

Pécs | A baranyai megyeszékhely építészetének kutatásáért Mendöl Zsuzsanna kapta a néhány éves kényszerszünet után idén ismét kiosztott Martyn Klára-díjat.

M. B. E. (Dunántúli Napló)

Az igényes művészettörténeti munka elismerésére hozta létre a Martyn Klára-díjat Martyn Ferenc felesége, és néhány esztendőnyi kényszerszünet után február elején újra odaítélték a rangos kitüntetést. 2007-ben Mendöl Zsuzsanna kapta meg a díjat Pécs művészeti és történeti értékeinek feltárását és bemutatását folytató igényes, jó munkájáért. A húsz évvel ezelőtt alapított díjat eddig egytucatnyi művészettörténész vehette át, köztük olyan szakemberek, mint Hárs Éva, Németh Lajos, Kovalovszky Márta, Körner Éva, vagy Néray Katalin.

Mendöl Zsuzsa több, mint harminc éve kutatja, és tanulmányokban hívja fel a figyelmet a város építészetének kiemelkedő emlékeire, térplasztikáira, szoborműveire. Ezen belül is különös hangsúlyt kaptak tevékenységében a Zsolnay építészeti kerámiadíszek, levéltári kutatásokkal hiánypótló írásokban publikálta megállapításait. A város jeles alkotóiról írt munkái Pécs építésztörténetében is eligazítást jelentenek, olyan személyek tevékenységét elemezve, mint Gosztonyi Gyula, vagy Lechner Ödön. A pécsi nagyközönséghez leginkább ismereterjesztő művei jutottak el, közülük is kiemelkedő összeállítás a Modern Magyar Képtár műveinek nívódíjas kötete, vagy a Múzeum utcát bemutató kiskönyve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!