Közélet

2011.04.15. 17:27

Iskolásként a harmadik táncos főszerep

Az Országos Tehetségnapon alig egy hete Géniusz-díjat nyert Domoszlai Edit, aki most lépett ki az iskolapadból, de már a harmadik főszerepét kapja a Pécsi Balettnél. Szombaton Hófehérke lesz az új táncos mesejátékban.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Könnyű bekerülni a Művészeti Szakközépből a Pécsi Balettbe?

– Meglehetősen ritka kiváltság ez, igyekszem is megbecsülni.

– Aztán élből a tanárnőjével, Uhrik Dórával szerepelhetett együtt, méghozzá főszereplőként a Giselle-ben.

– Nagy kihívás és nagy ajándék volt, mert addig nem sokat forgolódtam színpadon. Nagyon élveztem, és elmondhatatlan, hogy a próbák során mennyi szakmai tapasztalatot szereztem.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szenvedéllyé, szerelemmé vált Domoszlai Edit számára a művészi mozgás (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Megbarátkozott már az új életével?

– A tánc mellett tanulok is, a PTE andragógiai, vagyis felnőttoktatási szakán.

– Nem bízik benne, hogy igazi táncosnő lesz?

– De igen, csak hát ez egy rövid pálya. Másrészt csak húszéves vagyok, de már többször operálták a térdemet és a bokámat. Csak a fiatalságomnak köszönhetem, hogy felgyógyultam.

– Miért választ egy fiatal lány ilyen kérészéletű lehetőséget?

– Mert kiskoromban hozzászoktam a művészi mozgáshoz kapcsolódó megterhelésekhez és örömökhöz, ami a szenvedélyemmé, szerelmemmé vált.

– Mi a táncos távlat a sikeres kezdet után?

– Tíz évet még táncolni szeretnék, s imádok koreografálni, ezt feltétlenül folytatom. Másrészt azért tanulok művelődésszervezést, mert azt tervezem, hogy egykor majd táncművészeti követként népszerűsíthetem ezt a pályát.

– A pécsi Hófehérkében a klaszszikus mese kerül elénk?

– Igen, egyórás előadásban, közérthetően, kedvesen, gyerekközpontú értelmezéssel, és természetesen hepienddel.

Nem megy külföldre

Domoszlai Edit Gyöngyösön született 1990-ben. 14 évesen került Pécsre a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolába, miután addig, ahol elindult a korosztályos táncfesztiválokon, ott első lett. Ötödévesként a Pécsi Balettnél már főszerepet kapott. Ettől az évadtól a társulat teljes jogú tagja. Nem tervez külföldi pályafutást, mert mint kiemelte, annál jobban kötődik hazájához.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) Nem megy külföldre Domoszlai Edit Gyöngyösön született 1990-ben. 14 évesen került Pécsre a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolába, miután addig, ahol elindult a korosztályos táncfesztiválokon, ott első lett. Ötödévesként a Pécsi Balettnél már főszerepet kapott. Ettől az évadtól a társulat teljes jogú tagja. Nem tervez külföldi pályafutást, mert mint kiemelte, annál jobban kötődik hazájához. Szenvedéllyé, szerelemmé vált Domoszlai Edit számára a művészi mozgás (fotó: Löffler Péter) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!