Hírek

2012.12.17. 21:17

Tüntetés Budapesten, a Rádióhoz vonult a tömeg

A Magyar Rádió épületéhez vonultak hétfő este Budapesten a diáktüntetés résztvevői, akik délután az oktatási államtitkárság épülete előtt demonstráltak. Követeléseiket részben sikerült beolvastatniuk élő adásban.

Index, Hvg, mti

A több ezres menet a Nagykörúton, majd a Rákóczi úton jutott el a Magyar Rádióhoz. A tüntetők be akarták olvastatni követeléseiket a rádióban. Petíciójukat átvették az MTVA képviselői. A Rádió bejáratánál a diákok farkasszemet néztek az épület védelmére odarendelt 20-30 rendőrrel. A pontokat az esti kilenc órás hírekben végül szó szerint nem olvasták be, de tartalmában felidézték a rádióműsor készítői, de a Humán Platform 25 pontját egyáltalán nem idézték.

Több ezer diák, tanár, orvos és művész tüntetett hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete előtt a nemrégiben alakult Humán Platform szervezésében. Az egy órás tüntetés végén a több ezer résztvevő nem ment haza, hanem megindult a Parlament felé  - számolt be az Index a helyszínről. A menet ezután ment a Magyar Rádióhoz.

A transzparenseken olyan szövegek voltak láthatóak, mint "2014-ben már mi is szavazni fogunk" vagy hogy "azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa". A tömeg negyed óra kiabálás után tovább indult a Jászai Mari tér felé, majd ráfordult a Nagykörút Blaha Lujza tér felé vezető oldalára, ahol teljesen megakasztotta a forgalmat. A rendőrök úgy álltak sorfalat, hogy a menet ne tudjon a Margit hídra kanyarodni.

A Nagykörúton majd a Rákóczi úton vonuló tömeget legalább száz rendőr kísérte. A rendőrök elsősorban arra ügyeltek, hogy a tömeg ne menjen a villamossínekre, illetve ne foglalják el az ellenkező irányba haladó sávot.

A Magyar Rádiónál egy gimnazista és két egyetemista ment a bejárathoz, amelyet rendőrök álltak el. A tömeg erre azt kezdte el kiabálni, hogy "engedd be, engedd be" és közelebb húzódott a rendőrökhöz. A rádióból kilépett valaki, és átvette a hallgatók követeléseit. A hangosbeszélőn ezután arra kérték a jelenlévőket, hogy csendben várják meg, hogy dönt az MTVA vezetése. Külön felszólítottak mindenkit, hogy tartózkodjon az erőszakos megnyilvánulásoktól. A tüntetők ezután néma csöndben vártak, majd elénekelték a Himnuszt.

A Humán Platformot egy hónappal ezelőtt alapították, elsőnek a független színházak védelmében. Majd megkeresték a főként az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó, hasonlóan kiszolgáltatott helyzetben lévő csoportokat. Így jött létre 21, a kultúrában, az egészségügyben, az oktatásban és a szociális ellátásban érdekelt szervezet összefogásával a Humán Platform. A szervezet egyik alapítója, Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője már gyújtó hangú beharangozó beszédet mondott a HÖOK és a Hallgatói Hálózat által szervezett tüntetésen múlt szerdán.

A hallgatók hat pontja

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!

2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!