Vélem-én

2012.04.13. 09:13

Zsebünkben a kormány keze

Újabb zseniális ötlettel állt elő a gazdasági kormányzat. És ez az ötlet megint mindenkinek fájna.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Első hallásra a tranzakcióadó titulus talán nem is tűnik olyan riasztónak. Hiszen ha az újítás eredeti uniós változatát tekintjük, akkor ezt a fura nevű intézményt a gyanús, de legalábbis véleményes tőkepiaci tranzakciók kiszűrésére, visszaszorítására találták ki.

De nálunk nem! Az egyelőre még csak lehetőségként emlegetett újdonság szerint a bankautomatás készpénzfelvétel, a munkabér bankszámlára utalása, a csoportos beszedési megbízás, sőt, még a rezsi sárga csekken történő befizetése után is kellene fizetni a kormány terveiben szereplő pénzügyi tranzakciós adót. Még a teljesnek nem is mondható felsorolásból is kitűnik, hogy a hétköznapi ember számára kikerülhetetlen dologról lenne szó, ami gyakorlatilag általános forgalmi adóként drágítaná életünket.

A szóbeli politikai adok-kapok hátteréből ki-kibukó gazdasági információk egyértelművé teszik, hogy már most, az első negyedév után recsegnek-ropognak az idei költségvetés eresztékei. A hírek szerint a tranzakcióadó bevezetésétől mintegy százmilliárd forint pluszbevételre számítana az állam. Szépséghibája a dolognak, hogy a terhek viselőinek még ennél is többe kerülhet az új adónem élesítése.

És ez az ötlet megint mindenkinek fájna. Annak, akit bruttó 216 ezer fölött nem érint az adójóváírás kivezetése, de a minimálbérből élők családjait, sőt, a segélyt, munkanélküli járadékot vagy a nyugdíjat bankkártyára vagy postai utalványra megkapó pénztárcáját is.
Kíváncsi vagyok, hogy hányan tartják jó ötletnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!