Kultúra

2012.08.05. 15:37

Nincs szó elbocsátásokról a PTE-n

Bő egy hete már ismertek a felvételi pontszámok, s immár azt is tudjuk, hány új diákja lesz a Pécsi Tudományegyetemnek. A létszámcsökkenésre pedig válaszlépéseket kell tenni.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Több mint 1700 diákkal kevesebb kezdi meg tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen, mint tavaly ilyenkor. Hogy ez jelentős visszaesés, az nem kérdéses, s hogy ennek következményei is lesznek, az is egyértelmű – ám hogy milyen jellegűek, az még alakulóban van.

– Le kell szögeznem rögtön az elején, hogy rövid távon semmi nem változik amiatt, hogy kevesebb lesz az elsős az intézményben – mondta el a Dunántúli Naplónak dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. – Egyébként a diákok számának csökkenése önmagában nem meglepő, hiszen az új felsőoktatási törvény változtatásai sokakat eltántorítottak a továbbtanulástól. Persze örültünk volna, ha csak minimálisan változik a jelentkezők, illetve a felvettek száma, de ennek őszintén szólva nem volt realitása.

A kevesebb diák nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy kevesebb normatív támogatást kap a Pécsi Tudományegyetem az államtól. Ha pedig kevesebb a befolyó pénz, akkor szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat. A piac törvényei szerint ilyenkor a legegyszerűbb megoldás az elbocsátás.

– Ez igaz, ám szó sincsen arról, hogy bármiféle egyértelmű reláció felállítható, azaz, mondjuk száz kieső diákként egy állást meg kellene szüntetnünk – cáfolta felvetésünket a pécsi egyetem rektora. – Az intézményfejlesztési tervünket már korábban elfogadtuk, abban szerepel a tantárgy- és szak-konszolidáció, azaz határozott elképzelésünk, hogy megszüntetjük a párhuzamosságokat: egy tantárgyat a Pécsi Tudományegyetemen egyetlen helyen kell oktatni. Ha ebben történik előrelépés, akkor máris előrébb leszünk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A külföldi diákok is kiutat jelenthetnek
[/caption]

Bódis József kérdésünkre válaszolva hozzáfűzte: a jelentős létszámcsökkenésre már előre felkészült az intézmény, hiszen amint nyilvánossá váltak a kormányzat tervei a felsőoktatás átalakításáról, azonnal lehetett tudni, hogy mely karok fogják ezt leginkább megszenvedni a változásokat.

A két nyertes: az orvosi és a művészeti kar

A számokat böngészve egyértelműen látszik, hogy az általános visszaesés mellett két nyertes is van – az orvosi és a művészeti képzésben ugyanis tavalyhoz képest több diákot sikerült felvenni. Az ellenpólust a szekszárdi kar és a FEEK jelenti – itt jelentős a visszaesés tavalyhoz képest. Valamelyest talán meglepő bölcsészkar jó szereplése: minimális ugyanis a visszaesés ahhoz képest, hogy a nem is annyira burkolt kormányzati szándék ennek a képzésnek az ellehetetlenítése is volt.

A pécsi közgazdászképzés jól reagált a viszonyokra, a maximumot kihozták a kialakult helyzetből – valószínűleg a jogi karnak is hasonló útra kell lépnie a jövőben. Az új felsőoktatási törvény szerint a műszaki és a természettudományi karnak kellene lennie a két nagy nyertesnek – a felvettek számának csökkenése azonban azt mutatja, hogy van még hova fejlődni.

A külföldi diákok is kiutat jelenthetnek

Ahogy a fentiekben is utaltunk rá, a Pécsi Tudományegyetemnek több válasza is van a kialakult helyzetre. Bódis József rektor ezek közül a tantárgy-konszolidációt említette – úgy tudjuk, ezen felül az egyetem ingatlan-portfoliója is kínál mozgásteret, hiszen a PTE több olyan épülettel is rendelkezik, amelyeknek funkciója lényegesen csökkent az elmúlt években (köszönhetően például a Tudásközpontnak, vagy éppen a Szentágothai Kutatóközpontnak).

Szintén vannak még tartalékok a külföldi hallgatók oktatásában: jelenleg ebben az Általános Orvostudományi Kar jár az élen, ezen intézmény immár évek óta fel is tölti a külföldieknek fenntartott helyeket. Az egyetem egyéb karai szinte kivétel nélkül eddig még visszafogottan viszonyultak a külföldi diákokhoz (bár idegen nyelvű képzést azért több helyen is találunk) – meglehet, hogy a közeljövő ebben is változást hoz majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!