Kultúra

2010.05.30. 17:21

Japán rajzfilmfigurák járnak majd közöttünk

Ha augusztus első szombatján furcsa jelmezekbe öltözött fiatalokba botlunk a városban, ne lepődjünk meg túlságosan - a japán rajzfilmek rajongói gyűlnek össze Pécsett.

Fülöp Zoltán

Augusztus hetedikén a baranyai megyeszékhely ad otthont az AnimeConnak. A rendezvény szervezésére pályázni lehetett, s idén (nem kis mértékben az EKF-nek köszönhetően) a Pécsi Anime Fanclub lett a győztes.

– A Magyar Anime Társaság (amelyhez a mi klubunk is csatlakozott) egyik legfontosabb alapelve az anime-, illetve mangakultúra szélesebb körű terjesztése Magyarországon, de legalább ennyire fontos egy rajongói közösség kialakítása, fejlesztése is – árulta el lapunknak Stettner Judit, a szervezők egyike. – E célból szerveznek már évek óta találkozókat, amit az angol convention (gyűlés) szóból röviden connak neveznek.

Egy évben három alkalommal randevúznak egymással az anime rajongói: tavasszal és ősszel Budapesten, míg nyáron egy-egy vidéki városban. A pécsiek tavaly már pályáztak, akkor azonban Székesfehérvár lett a befutó. A napokban született döntés nyomán a 2010-es rendezvényt már a baranyai megyeszékhely szervezheti a pécsi Expo Centerben.

– Felosztottuk egymás között a feladatokat, s erre bizony nagy szükség is volt, mert ha minden jól megy, nagyjából ezer érdeklődővel számolhatunk – árnyalta a képet Stettner Judit. – Kemény munka lesz, de bőven megéri.

Az AnimeConon a manga- és animekultúra szélesebb körű megismerését programok sokasága segíti majd: lesznek filmvetítések, a tanulásra vágyóknak workshopok, különböző harcművészeti bemutatók, s természetesen japán zene szól majd a hangszórókból. A témák iránt mélyebben érdeklődők számára interaktív, szakértők által tartott előadásokat is szerveznek sok meghívott vendéggel.

– A legnépszerűbbek persze a látványosságok, így például a karaoke- vagy éppen a táncpad-verseny, és mindenekelőtt a cosplay: ez utóbbi azt jelenti, hogy a rajongók beöltöznek kedvenc anime-karakterüknek. Tagadhatatlan, hogy van abban valami egészen furcsa, hogy egy korábban csak a képernyőről ismert, rettenthetetlen szuperhős egyszer csak felbukkan velünk szemben, teljes életnagyságban, és mondjuk elindul a közeli gyorsétterem felé egy sült krumplira.

Az ősi és az amerikai

Az anime (az „animation” szó rövidüléséből) a rajzfilm általános elnevezése Japánban, a szigetországon kívül pedig a japán stílusú rajzfilmek összefoglaló neve. A műfaj több korosztályt is megcéloz: az idősebbek számára készülnek például romantikus, komikus és dráma animék. A rajzstílus a hagyományos fametszetekre rajzolt történetek és kompozíciók stílusát, valamint az amerikai képregény-dizájnt ötvözi.

A haiku rajongói

A pécsi találkozó hétvégéjén rendezik a baranyai megyeszékhelyen a Haiku Világkonferenciát, amely lehetőséget nyújt a tradicionális japán kultúrába való betekintésre is. A haiku, a japán irodalom egyik közkedvelt versformája, már hosszú évek óta népszerű a világ minden pontján, Magyarországon is legalább kétszáz aktív művelője van. A világkonferencia szervezője a Magyar-Japán Baráti Társaság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!