Közélet

2014.05.09. 13:30

Vadhúsból készült étel is kerülhet a menzákra

Címkék#szigetvár

Új lendületet kaphat az a helyi kezdeményezés, hogy az olcsón elérhető, egészséges vadhús bekerüljön az iskolai közétkeztetésbe, miután a szigetvári ötlet kapcsán júniustól országosan több oktatási intézményben is elindul az úgynevezett mintamenzaprogram.

K. E. (Dunántúli Napló)

A szigetvári speciális mintamenzaprogramban a város határában és környékén elérhető vadhúst vezetik be a közétkeztetésbe. A kezdeményezés fogadtatása pozitív volt nemcsak a bevont intézmények, hanem a gyerekek körében is. A most a megvalósításig jutó elképzelések szerint a húst egy helyi vágóponton dolgozzák fel, és a szokásos, előírás szerinti állategészségügyi és egyéb vizsgálatok után kerülhet a konyhákra. Az egyik terméknek már neve is van, Zselic-hamburger néven fut majd például a vadhúsos (elsősorban vaddisznóhúsos) húspogácsa, amelyet lehetséges, hogy a későbbiekben követ majd a dámból, gímből, őzből és muflonból készült változatok kidolgozása is.

Jelenleg a lőtt vaddisznó piaci ára 250–350 forint körül mozog kilónként a környéken. A konyhakész hús a szigetvári közétkeztetésbe 400 forint körüli áron kerülhet be. Ezzel nemcsak az étrendi változatosság biztosítható, jelentős megtakarítást is eredményezhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!