Közélet

2013.03.21. 15:27

Tüntetés: csákányt ígérnek a bányászok

Ismét összegyűltek a bányászok Pécsen, hogy tiltakozzanak az egykori bányászokat érintő változások ellen.

K.E.I.

– Addig tüntetünk, amíg helyre nem teszik a dolgokat! – hangzott el a csütörtök délután megtartott bányász tüntetésen Pécsett. A tömegből pedig válasz is jött rá: „de legközelebb csákánnyal jövünk”!

A Széchenyi tér félig megtelt a rokkant bányászok jogait visszakövetelő demonstráción, mintegy két-háromszáz fő gyűlt össze. Kiderült, nemcsak Pécsről és Komlóról érkeztek tüntetők, de többek között Tatabányáról, Oroszlányból, Ajkáról és Bükkábrányból is.

A volt mélyműveléses és külfejtéses bányászokkal, külszíniekkel és aknamélyítőkkel pedagógusok, diákok, vállalkozók és pártok is szolidaritást vállaltak. Az MSZP szórólapot is osztott a helyszínen, amelyben azt ígérik, megválasztásuk esetén helyreállítják a bányásznyugdíjakat.

Az esemény több beszéd is elhangzott, így például felszólalt a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Rabi Ferenc és több volt bányász is. Mindannyian a 23/1991-es kormányrendelet visszaállítását követelték a kormánytól, amely valamennyi bányász sorsát rendezi. A tüntetés végén a jelen lévők közösen elénekelték a Bányász himnuszt, és együtt kiáltották: Jó szerencsét!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!