Közélet

2009.02.12. 06:03

Toller László elveszítette mandátumát

Amint arról beszámoltunk, januárban cselekvőképtelennek nyilvánította a szigetvári bíróság dr. Toller Lászlót, Pécs volt polgármesterét. Csütörtök reggel Rodek Margit közölte, hogy nem él a fellebbezéssel.

M. B.

Csütörtökön ténnyé vált, hogy időközi voksolást kell tartani a pécsi Kertvárosban, ugyanis az eddigi megválasztott képviselő, Toller László elveszítette parlamenti mandátumát. A 2006 nyarán balesetet szenvedett szocialista politikust egy névtelen bejelentés nyomán indult eljárás során januárban a Szigetvári Városi Bíróság cselekvőképtelennek nyilvánította. A döntés jogerőre emelkedett, miután azt nem fellebbezték meg. Dr. Rodek Margit, az ügygondnok azt nyilatkozta a Dunántúli Naplónak, azért nem élt a jogorvoslat lehetőségével, mert meggyőző volt számára a politikus állapotáról szóló orvos szakértői vélemény, valamint a bíróság indoklása. Hozzátette azonban azt is, amennyiben Toller László egészsége javul, azonnal kezdeményezi a döntés felülvizsgálatát.

Mindez azt jelenti, hogy Toller László elveszítette választójogát, így mandátumát is. Erről Szili Katalin házelnök tájékoztatja majd az Országos Választási Bizottságot (OVB). Ez a testület jogosult arra is, hogy a politikus kertvárosi választókörzetében kitűzze az időközi voksolást. Ennek az időpontja természetesen még bizonytalan, azonban a jogszabályok szerint négy hónapon belülre kell kiírni az időközi választást úgy, hogy a kitűzéstől számítva hetvenkét nap álljon rendelkezésre a voksolásig, hogy a jelöltek elvégezhessék az ajánlócédulák gyűjtését.

Ez azt jelenti, hogy legkésőbb június 7-én lehet megtartani a választás első fordulóját, vagyis azon a napon, amikor vélhetően a júniusi európai parlamenti voksolásra is sor kerül. Megeshet az is, hogy az OVB az új pécsi polgármester megválasztásának napjára írja ki a választást – ennek időpontja még nem ismert, de az utolsó lehetséges dátum május 24. Ebből következően az viszont kizárt, hogy mindhárom szóban forgó időközi választást egy napon tartsák.

Miután a helyi választási bizottságok minden döntéséről értesül az OVB, információink szerint nagy a valószínűsége annak, hogy költségtakarékossági megfontolásokból a kertvárosi választást a két másik, esedékes voksolás egyik időpontjára tűzi ki.

A két nagy párt, a Fidesz és az MSZP egyelőre nem nevezte meg a jelöltjeit az időközi országgyűlési választást illetően. Révész Mária, a Fidesz pécsi vezetője csütörtöki, városházi sajtótájékoztatóján annyit közölt, a párt demokratikus döntéshozó szervein keresztül megkezdik a jelöltállítás folyamatát.

Az MSZP közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy „a Magyar Szocialista Párt Baranya Megyei és Pécs Városi Szervezete szomorúan értesült dr. Toller László gondnokság alá helyezéséről. Sajnáljuk, hogy dr. Toller László belátható időn belül nem tud aktívan visszatérni a közéletbe. A bíróság döntését természetesen tiszteletben tartjuk, amelynek következtében időközi országgyűlési képviselő-választás lesz a 3. számú országgyűlési választókerületben, amelyre megkezdik a felkészülést” – olvasható a dokumentumban.

Még egy voksolás: lemondott a fideszes képviselő

Csütörtökön jelentette be Gáspár Gabriella (Fidesz-KDNP), hogy február 22-i hatállyal lemond önkormányzati képviselői mandátumáról. Ennek oka, hogy egyetemi tevékenysége miatt egyéves alkotói szabadságon lesz, s képviselői teendőit sem tudja ellátni. Gáspár Gabriella Pécs 8. számú körzetéből került be a közgyűlésbe. (A képviselő 2006-ban a szavazatok 56 százalékát szerezte meg.) Mivel egyéni mandátumról van szó, így időközi választást kell tartani. A voksolást 30 napon belül az illetékes választási bizottság tűzi ki. Az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított négy hónapon belülre kell kitűzni.

Tízmilliók spórolhatók

Amennyiben az időközi országgyűlési voksolást, illetve a polgármester-választást egy időpontra írnák ki, ezzel több tízmillió forintot is meg lehetne spórolni. A területi választási bizottság adatai szerint előbbi hozzávetőleg 25, míg utóbbi 75 forintba kerül. Az EP-választás Baranyára vetített költsége mintegy 120 millió forint, az összeget az állam állja. A legjelentősebb tételt a 159 pécsi szavazókörben tevékenykedő szavazatszámláló bizottságok tagjainak díjazása teszi ki, ők fejenként tízezer forintot kapnak. A pártok küldöttei nem kapnak pénzt. A kiadások további, legnagyobb részét a nyomdaköltségek képezik, a szavazólapok, ajánlószelvények, plakátok előállítása szintén milliókba kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!