Közélet

2010.04.07. 17:35

Titkos Fidesz-adatbázis a szavazókról?

Részletes adatbázist gyűjtött össze a fideszes és nem fideszes szavazókról a jobboldali párt egy hangfelvétel szerint. A titkos felvételen a rendszert Kubatov Gábor pártigazgató a pécsi polgármester-választás példáján mutatta be.

Kaszás Endre (DN)

A választók személyes adataiból és pártszimpátiájukra vonatkozó információkból állított össze adatbázist a Fidesz – állította egy ismeretlen forrásból származó hangfelvételre hivatkozva szerda délután a Jobbik közeli Kurucinfo. Az internetes lap szerint a felvételen Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója beszél. A felvétel Kubatov Gábor egyik belsős, vélhetően Fidesz-szervezőknek tartott előadásán készült, ahol a Fidesz pártigazgatója a párt online választói adatbázisáról osztott meg részleteket a hallgatósággal.

A felvételen megszólaló férfi arról beszél, hogy régebben vaktában csinálták a kampányokat, mert, mint mondja „nem tudtuk, hol vannak a választóink”. Ezzel a pécsi időközi polgármester-választást állítja szembe, amikor állítása szerint „36 500 embert megismertünk”. Ezt kifejtve azt mondja, mindenkiről tudták, hogy hívják, hány éves, mi a telefon-, illetve a mobilszáma, mi az e-mail címe és milyen erős támogatója a Fidesznek.

Ráadásul ismertek 15 ezer olyan embert a városban – „ennyi szavazatot kaptak a többiek” – akik Páva Zsoltot elutasították – jelenti ki a felvételen hallható férfi. „Állítom, hogy név szerint ismerünk minden olyan embert, aki elment szavazni és nem Páva Zsoltra szavazott. Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták” – fogalmaz a nyilvánosságra került felvételen a Kurucinfo szerint Kubatov.

Közös MSZP-Jobbik akció - a Fidesz közleménye

A mai napon az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik közös kétségbeesett kísérletet tett a Fidesz lejáratására. Lendvai Ildikó MSZP-elnök és a jobbikos kuruc.info internetes oldal közös akció során régi, kétségbeesett hazugságokat vettek újra elő. Ismételten, immáron sokadszor leszögezzük, hogy a Fidesz az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat.

A felvételen hallható férfi szerint az adatoknak köszönhetően a példaként felhozott pécsi időközi polgármester-választást akkor is megnyerte volna a Fidesz, ha csak „feleennyi anyag van kinn az utcán”. A rendelkezésre álló adatbázis ugyanis megteremtette a gyors reagálás feltételeit.

A párt a jogszabályok szerint egyébként nyilvántarthatja és kezelheti akár online adatbázisban is azon szimpatizánsainak adatait, akik korábban hozzájárultak ehhez. Az erről nem megkérdezett szavazóknak és más pártok támogatóinak regisztrálása azonban jogosulatlan adatkezelésnek minősül.

Megdöbbent a Jobbik - közlemény

Megdöbbenve hallgatta végig a Jobbik a fideszes Kubatov Gábor kiszivárgott beszédét, és értetlenül áll a történtek előtt.

Nagyon reméljük, hogy a felvételeken elhangzottak nem fedik a valóságot, és a Fidesznek jobb magyarázata van erre, mint az MSZP-nek volt az őszödi beszédre.

Amennyiben a kiszivárgott beszéd igaz, súlyos bűncselekményeket követ el a Fidesz, és mindez annak fényében különösen aggasztó, hogy a felvételen elhangzik: az országos elnökség tudomásával zajlik a törvénytelen adatbázis-kezelés.

Lendvai szerint Kubatov Gábor "terhelő vallomást" tett a Fideszre

Lendvai Ildikó szerint "részletes, feltáró és terhelő vallomást" tett Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója pártja illegális adatgyűjtési tevékenységéről. Az MSZP elnöke szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján kifejtette: egy internetes videomegosztó portálon található felvétel szerint Kubatov Gábor a Fidesz zártkörű rendezvényén azt állította, hogy pártja olyan titkos adatbázist épített ki a pécsi időközi választáson, amelyen "komcsi" megjelöléssel a nem a Fideszre szavazó választópolgárok is szerepelnek.

Nagyon reméljük, hogy a felvételeken elhangzottak nem fedik a valóságot, és a Fidesznek jobb magyarázata van erre, mint az MSZP-nek volt az őszödi beszédre.

Amennyiben a kiszivárgott beszéd igaz, súlyos bűncselekményeket követ el a Fidesz, és mindez annak fényében különösen aggasztó, hogy a felvételen elhangzik: az országos elnökség tudomásával zajlik a törvénytelen adatbázis-kezelés. Közös MSZP-Jobbik akció - a Fidesz közleménye A mai napon az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik közös kétségbeesett kísérletet tett a Fidesz lejáratására. Lendvai Ildikó MSZP-elnök és a jobbikos kuruc.info internetes oldal közös akció során régi, kétségbeesett hazugságokat vettek újra elő. Ismételten, immáron sokadszor leszögezzük, hogy a Fidesz az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat. Lendvai szerint Kubatov Gábor "terhelő vallomást" tett a Fideszre Lendvai Ildikó szerint "részletes, feltáró és terhelő vallomást" tett Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója pártja illegális adatgyűjtési tevékenységéről. Az MSZP elnöke szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján kifejtette: egy internetes videomegosztó portálon található felvétel szerint Kubatov Gábor a Fidesz zártkörű rendezvényén azt állította, hogy pártja olyan titkos adatbázist épített ki a pécsi időközi választáson, amelyen "komcsi" megjelöléssel a nem a Fideszre szavazó választópolgárok is szerepelnek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!