Közélet

2016.12.13. 17:57

Teljes stáb várja szerdán a gyermekeket Pécsen

Egészségnapot szerveznek szerdán a PTE Fogászati Klinikáján, ahol három év alatti gyermekek vizsgálatát vállalják és a szülőknek is tanácsot adnak a gyermekek fogápolásáról, egészségük megőrzéséről.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Bárki betérhet a háromévesnél kisebb gyermekével szerdán a Pécsi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikájára, ahol napközben szakorvosok vizsgálják meg a kis páciensek fogait. Emellett a szülőknek tanácsokat is adnak, megbeszélik velük, miért alakulhatott ki a gyereküknél probléma, illetve mit tehetnek, hogy megelőzzék ezeket.

Az akciónapot azért hirdették meg, mint azt Dr. Szántó Ildikó, a klinika gyermekfogszakorvosa elmondta, mert hazánkban csak 3 éves kortól kötelező a kisgyermekek rendszeres fogászati szűrővizsgálata, de ennél korábban szükséges a helyes fogápolási és szájhigiénés szokások kialakítása. Nem ideális a helyzet ugyanis a kicsik fogainak épsége terén: a 3 évesnél fiatalabb kicsik mintegy fele szorulna fogászati kezelésre, gyakran súlyos betegség miatt. Ráadásul rendszeresen találkoznak olyan esetekkel a szakorvosok, amikor a kicsik problémája már nem kezelhető egyszerűen, csak komoly, altatásos beavatkozással.

A helyzet javítására a fogorvosok többrétű megoldást javasolnak. Egyfelől a szülőket kérik, hogy mielőbb tanítsák meg a legkisebb gyerekeknek is a fogmosást és tájékozódjanak arról, milyen eszközöket, anyagokat használhatnak a szájápoláshoz, illetve hogyan óvhatják a fogakat. Az egészségügy oldalán is változást sürgetnek, ezért javasolták a közelmúltban a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság Pécsen rendezett vándorgyűlésén, hogy a bölcsődéskorúakra is terjesszék ki a kisgyermekek kötelező fogászati szűréseit.

A szülők persze addig is tehetnek azért, hogy megőrizzék a – hibásan korán elhullathatónak gondolt – tejfogak épségét is. Egyéves kortól legalább félévente elvihetik a kicsiket a gyermekfogorvosokhoz, akik mind felszerelésben, mind szaktudásban felkészültek a legkisebb páciensek fogadására is.

Teáztatunk, pedig a víz a legjobb

A kisgyermekek fogainak romlásában a szakorvos szerint – a szülők információja, tájékozatlansága mellett – a helytelen táplálás játszik nagy szerepet. Hiba, hogy a felnőttek rossz étkezési szokásait örökítjük át a kisgyermekekre is. Például az édes ételek folyamatos fogyasztása nemcsak a fogaknál, de az emésztésben is gondokat okoz, ezért kerülendő. Sokan hiszik azt is, hogy este egy alma jó fogmosás helyett, de ez a savak és a cukor miatt kifejezetten káros. A kisgyermekeknél idővel ki kellene vezetni a nap közbeni nassolást. Ugyanígy fontos lenne, hogy tea vagy más édesített folyadék helyett a vízivást szokja meg a kicsi, főleg az étkezések közti időszakokra. A legjobb szomjoltó a Magyarországon biztonságos ivóvíz, a fogaknak is ez a legjobb – szögezte le Dr. Szántó Ildikó.

Tudnivalók

A helyszín a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika Gyermekfogászati Osztálya (Pécs, Dischka Győző utca 5.). A vizsgálatok és tanácsadások december 14-én 10-től 16 óráig tartanak. További felvilágosítással szolgálnak a 72/535-927-es telefonszámon, időpont egyeztetése azonban nem szükséges. Mint a szervezők közölték, az akciónapot figyelemfelhívó szándékkal hirdették meg, de ezután is várják a klinikán a kicsiket és szüleiket konzultációra.

Mindenki befér

Dr. Szántó Ildikó szerint előre határozták meg, hogy mennyi kis pácienst akarnak fogadni, de szinte korlátlan számban érkezhetnek a gyermekek. Az egészségnapon öt szakorvos mellett más gyermekfogorvosok is készen állnak, így összesen 8–10 fogász vegezheti folyamatosan a vizsgálatokat. Emellett arra is minden gyermek esetében jut idő, hogy megbeszéljék a szülőkkel a szájhigiénés tudnivalókat, az evés-ivás idevágó részleteit. Ezzel együtt is minden jelentkező rövidesen sorrakerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!