Közélet

2013.08.15. 19:51

Szélmalomharc a parlagfű ellen

Parlagfűvel fertőzött, gazos, elhanyagolt területekről értesítenek olvasóink rendre. A parlagfű elleni védekezés szélmalomharc lehet.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Rendre jelzik olvasóink, hogy gazos, elhanyagolt, parlagfűvel fertőzött területeket látnak a megyében. Mi Pécsett néztünk körbe. Általános, hogy a lakott területek közelében sok helyen le van kaszálva a fű, bár itt sem egységes a kép.

Az elhanyagoltabbak a területek, ahogyan közelítünk a várostábla felé, vagy azt elhagyjuk, de a sűrűn lakott területektől távolabb is rosszabb a helyzet, mint a panelek tövében. A közterületek mellett olyan elzárt ingatlanokról is beszélünk, amelyekről tudni véljük, hogy önkormányzati, holdingos, vagy állami céghez tartoznak.

Egy allergológus szakember szerint azonban az elmúlt bő évtizedben és jelenleg is tartó hazai gyakorlat tulajdonképpen egy szélmalomharc. Az ambrózia ugyanis olyan rendkívül agresszív növény, amely egyedenként is hatalmas mennyiségű pollent juttat a levegőbe, s az akár 500 kilométerre is eljut, így nem kell túl sok növény ahhoz, hogy komoly allergiás reakciókat váltsanak ki a környezetükben.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint sikeres lesz a harc a parlagfű ellen?
---------------------------------------------------------------------------

A  kiskertekben, kis és közepes birtokokon való kaszáltatással gyakorlatilag semmit sem érnek el a hivatalok, hatóságok, érdemben és érzékelhetően ettől nem javul a helyzet. A probléma ugyanis jóval mélyebben gyökeredzik, a magyar termőterületek jó része ugyanis parlagfűvel fertőzött, s csak egy módon lehetne ez ellen tenni. Ha úgy módosítanák a mezőgazdasági törvényt, hogy kötelező legyen a nagy termőterületeken, a kultúrnövények közt is kiirtani a parlagfüvet. Ez ugyanis lehetséges, célzott (szelektív) gyomirtószerekkel, de megdrágítja a gazdálkodást. A szakmai körök gyanúja épp ezért az, hogy erős lobbi érdekek állnak a változás útjában.

Nincs mérlegelési lehetősége a hatóságnak a növényvédelmi bírság kiszabásában

Ahhoz, hogy egy parlagfűvel fertőzött területtel kapcsolatban intézkedni tudjanak, először azt kell tisztázni, ki a terület gazdája, mondta dr. Kurucz Sándor, a megyei növényvédelmi hivatal igazgatója. A növényvédelmi hatóság a külterületeken jár el, belterületen az illetékes jegyző gyakorolja a hatósági jogkört (bírságot itt is a növényvédelem szab ki). Így amennyiben megállapítást nyer, hogy – ha egy bejelentett terület külterületen van – ki a gazda, s hogy parlagfűvel fertőzött (ezeket a földhivatal szakemberei tudják megmondani), azonnal elindítják a hatósági eljárást.

Három napon belül pedig elrendelik a közérdekű védekezést, a parlagfű hatósági lekaszáltatását. Ennek költségét még megúszhatja a föld gazdája, ha a brigád kiérkezéséig maga lekaszáltatja a területet, de a július elseje után rögzített parlagfüves terület után a bírságot biztosan megkapja. Ebben ugyanis nincs mérlegelési lehetősége a növényvédelmi hatóságnak. A vége tetemes bírság lehet, most például egy repcetarló gazdájának postáznak egymilliós összeget, mert több mint 30 hektárja fertőzött parlagfűvel.

Pontos hely, név, cím és telefon kell, de bejelenthető a gazos terület

Lapunk tegnap a városháza és a Biokom könnyen kikereshető központi telefonszámait kereste azzal, hogy bejelentsen valós, gondozatlan, esetlegesen parlagfűvel fertőzött területeket. Gyakorlatilag ezt néhány perc alatt meg tudtuk tenni, és mindenütt igen segítőkészek voltak. Ugyanakkor szükség volt arra, hogy viszonylag vagy nagyon pontosan tudjuk, merre és hol van a kritizált terület, illetve elérhetőségeinket is meg kellett adni, hogy ha mégsem találják az ellenőrzést végző munkatársak a bejelentett gazos területet, akkor felhívhassanak minket.

Volt, ahol azt mondtuk, nem kívánunk nevet megadni a telefonba, de végül így is rögzítették a bejelentést, és azt mondták, hamarosan intézkedni fognak, konkrétabb határidőt azonban nem jelöltek meg.
A BIOKOMNÁL az ingyenes számot nem adták meg alternatívaként, de egy e-mail címet ([email protected]) igen. A Pécs Holdingnál elirányítottak a Biokomhoz, de amikor azt mondtuk, hogy holdingos ingatlanról van szó, úgy már fogadták a bejelentésünket.

Ingyenes bejelentővonal

A közterületek gondozásáért Pécsett a Biokom felel. Lóczi Szidónia PR-menedzser érdeklődésünkre azt mondta, az önkormányzati területeken szükség szerint három kör kaszálást végeznek, az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően. Páva Zsolt polgármester közterületi kaszálást segítő lakossági felhívására számos civilszervezet, egyesület és magánszemély jelentkezett, s egyértelműen pozitív volt a visszajelzés az önkormányzat szerint. A Biokom Kft.-nek van egy ingyenesen hívható zöld száma (80/200-590), amelyre a parlagfűvel, gondozatlan területekkel kapcsolatos bejelentéseket is meg lehet tenni.

A bejelentések alapján bejárást tartanak, és megállapítják, azok valósak-e. Ha igen, beazonosítják a helyszínt, és helyrajzi számmal továbbküldik az önkormányzatnak. A hatósági főosztály keresi meg a tulajdonost, és vonja eljárás alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!